Zapiekanka ze szpinakiem
Chodziła za mną jakaś zapiekanka makaronowa, przejrzałam szybko co mam w lodówce i zrobiłam. Jest w niej to co lubię - szpinak i ser. Wyszła naprawdę pyszna. Jeżeli chcecie możecie do takiej zapiekanki dodać podsmażone mięso, suszone pomidory. Też będzie pysznie. Możecie dać także mozzarellę.
Taka zapiekanka to bardzo fajny pomysł na czyszczenie lodówki a także na szybki obiad dla całej rodzinki, sprawdzi się także na różnych imprezach. My zresztą uwielbiamy makaron pod każdą postacią i możemy go jeść niemal codziennie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.
Składniki:
- 400 g makaronu - u mnie penne
- 150 g szpinaku
- 250 g śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
Makaron gotuje we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzam i odkładam na bok.
Cebulę kroję w piórka, czosnek na plasterki.
Rozgrzewam patelnię i dodaje olej, wrzucam cebulę i ją solę, duszę na małym ogniu, dodaje czosnek i chwilkę wszystko razem przesmażam. Następnie dodaje szpinak i mieszam jeszcze chwilkę wszystko razem.
Warzywa wrzucam do makaronu. Przyprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.
Śmietanę mieszam z połową startego żółtego sera i wlewam do makaronu, mieszam.
Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego i posypuje pozostałym serem.
Zapiekam wszystko w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 15-20 minut.
ach jak ja lubię makaron!
OdpowiedzUsuńMam tak samo kochana :-)
UsuńSzpinaku nie lubię ale pomysł fajny do wykorzystania. Pomyśle tylko czym zastąpić szpinak :)
OdpowiedzUsuńKochana możesz dodać pieczarki lub mięso, super smakuje także z suszonymi pomidorami :-)
UsuńTakie zapiekanki idealnie nadają się na dobry obiadek.
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-) szybki i pyszny obiad :-)
UsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMusi być pyszna! Aż chętnie bym zrobiła, ale niestety - nie mogę jeść nabiału ;(
OdpowiedzUsuńKochana jest :-) oj szkoda :-(
UsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńChyba ją zrobię dzisiaj na obiad.
Dziękuje bardzo Aniu, polecam kochana :-)
UsuńBrzmi idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Gosiu :-)
Usuńszybko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki lubimy najbardziej :-)
Usuńu mnie zawsze zapiekanki makaronowe powstają "na sam koniec" z tego co zostało w lodówce :D I o dziwo, zawsze wychodza przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTak to super pomysł na czyszczenie lodówki :-)
UsuńFajny, prosty przepis - akurat na dzisiejszy obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńHej :) na ile to jest porcji i w jakiej wielkosci naczyniu robione
OdpowiedzUsuńCzy można dodać szpinak mrożony rozdrobniony?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście można :-)
Usuń