Pizza z szynką i szparagami
Dzień dobry słoneczka. Jak wam mija weekend ? U mnie dość intensywnie ale i jest czas na odpoczynek, no i oczywiście gotowanie w kuchni. Dzisiaj mam dla was przepis na domową pizzę z dodatkiem moich ukochanych szparagów. Bardzo je lubimy i korzystamy z sezonu, póki są. Zamroziłam już kilka pęczków szparagów - możecie je mrozić - wystarczy odciąć zdrewniałe końce i w włożyć szparagi do woreczka i już. Potem możemy je wykorzystać właśnie do pizzy czy jakiś tart. Domową pizzę uwielbiamy i powiem wam, że nie zamawiamy ostatnio w ogóle pizzy tylko robimy ją sami. Tutaj możecie zaszaleć i dodać to co lubicie. Życzę wam cudownej niedzieli i pozdrawiam serdecznie.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- pół pęczka szparagów
- kilka plasterków szynki
- pół małej cukinii
- 100 g sera żółtego
- łyżeczka oleju
- suszona bazylia
- suszone oregano
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie
rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto tak
długo, aż składniki się połączą a ciasto zrobi się elastyczne (ja wyrobiłam w
mikserze z hakiem). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny,
przykrywamy ściereczką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą - ja mam taką dużą z piekarnika. Przekładamy na blaszkę ciasto
i rozkładamy palcami na całej długości. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym i nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Układamy pokrojoną cukinię, szparagi, szynkę i posypujemy ziołami i startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy
przez 20-25 minut, grzanie góra-dół. Wyciągamy pizzę i kroimy na kawałki. Możemy podać ją
z ketchupem lub innym sosem np. czosnkowym. Do tej pizzy świetnie pasuje także
ostry sos a także możemy ją posypać rukolą.