Bułki śniadaniowe pszenno-żytnie
Bułki pszenno-żytnie to pyszny pomysł na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo i cały czas piekę je sama w domu. Takie bułeczki są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą, spróbujcie a się zakochacie w ich smaku. Życzę smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsypuję obie mąki, dodaje sól, olej i wodę. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.
Ciasto przekładam na blat i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam ostrym nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, piekę bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu.
Upieczone bułki przekładam na kratce, aby wystygły.
Na pewno są pyszne. Smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńjak zawsze idealne!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, domowe pieczywko zawsze górą :-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Ja właśnie wyrobiłam chlebuś, teraz rośnie.
OdpowiedzUsuńPychotka takie domowe bułeczki :D
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają i nie są trudne do zrobienia, więc z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSmakowite te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak świeże, domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe pieczywo ;)
OdpowiedzUsuńBułki są przepyszne. Piekę już któryś raz. Polecam i dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuń