Bułki śniadaniowe pszenno-żytnie


Bułki pszenno-żytnie to pyszny pomysł na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo i cały czas piekę je sama w domu. Takie bułeczki są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą, spróbujcie a się zakochacie w ich smaku. Życzę smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.

Do miski wsypuję obie mąki, dodaje sól, olej i wodę. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.

Ciasto przekładam na blat i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam ostrym nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, piekę bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu. 

Upieczone bułki przekładam na kratce, aby wystygły. 





Komentarze

  1. Na pewno są pyszne. Smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne, domowe pieczywko zawsze górą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają. Ja właśnie wyrobiłam chlebuś, teraz rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka takie domowe bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie wyglądają i nie są trudne do zrobienia, więc z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak świeże, domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułki są przepyszne. Piekę już któryś raz. Polecam i dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.