Chleb pszenno żytni pieczony w garnku
Kolejny chlebuś pieczony w garnku, bardzo polubiliśmy ten rodzaj pieczywa. Zresztą domowy chleb jest najlepszy, my lubimy zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Nie ma nic lepszego od kromeczki takiego świeżo upieczonego chleba, do tego wystarczy masło czy domowy dżem i nic więcej naprawdę nie potrzeba. Wiem, że wiele osób zaczęło piec w domu pieczywo i bardzo mnie to cieszy, dziękuje wam, że korzystacie z moich przepisów i coraz bardziej się w to wciągacie. To bardzo miłe. Pieczcie kochani pieczcie.
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na kromeczkę chleba.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 230 g mąki żytniej typ 720
- 560 g ciepłej wody
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem, odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mąkę żytnią, dodajemy sól, siemię lniane, słonecznik i olej. Dolewamy wodę i płynne drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, w połowie rośnięcia ponownie je zagniatamy.
Garnek żeliwny duży lub dwa mniejsze smarujemy olejem. Możecie upiec ten chleb także w naczyniu żaroodpornym.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, ponownie zagniatamy i formujemy jeden duży bochenek lub dwa mniejsze. Przekładamy do garnka i zostawiamy na 15 minut, aby ciasto podrosło, nacinamy nożem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Jak skórka będzie się za mocno rumienić to możecie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Upieczony chleb wykładamy na kratkę, aby wystygnął.
Taki chlebek z masłem jest pyszny.
OdpowiedzUsuńOj przepyszny kochana :-)
UsuńPiękny jak malowany :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńU nas tez juz od dawna tylko domowe pieczywo, pycha ☺
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo kochana :-)
Usuńaż przełknęłam ślinkę :D jeju jaka skórka! <3
OdpowiedzUsuńNo jest pysznie Zuziu :-)
Usuńto ja porywam kromeczkę!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńCudny chlebek kochana! Aż u mnie w Gdyni nim pachnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-)
UsuńŚliczny ten chlebek, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo kochanie :-)
Usuńwyjdzie ten chlebek w formie do pieczenia chleba?nie mam takich zeliwnych garnkow
OdpowiedzUsuńTak kochana w blaszce keksówce wyjdzie. Tylko na tą ilość mąki to w dwóch najlepiej 😃
UsuńNo chyba że masz naczynie szklane żaroodporne z pokrywką. To w nim także możesz :-)
UsuńCudowny chlebek pięknie się prezentuje !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńOo, widzę, że napisałaś wyżej o naczyniu żaroodpornym. Dobrze, bo mam tylko zwykłe garnki :)
OdpowiedzUsuńTak możesz go upiec w naczyniu z pokrywką :-)
UsuńA jeśli chcę zrobić ten chleb na zakwasie ile powinnam go dodać? Jak wówczas zmodyfikować czas wyrastania i ponowne zagniatanie? Czy nie lepiej jest upiec chlebek w już nagrzanym garnku?
OdpowiedzUsuńAnitko nie robiłam jeszcze tego chleba na zakwasie więc nie pomogę. Może w tygodniu spróbuje to wówczas podam przepis. Ja piekę go nie nagrzewając wcześniej garnka :-) ale jak chcesz to możesz sobie go nagrzać wcześniej. Są różne przepisy na ten chlebek i każdy ma swój sposób. Pozdrawiam :-)
UsuńWitam, proszę o radę, otóż robię wszystko tak jak w przepisie i chleb smakuje bardzo dobrze, ale gdy przekładam go do garnka to on rośnie tylko na boki, ani trochę do góry, w efekcie mam chleb który ma 3 cm...nie wiem co robić, chciałabym, żeby był wyższy. Czy zostawić go na dłużej w garnku, terez zostawiam go na pół godziny? Może od razu z miski włożyć go do garnka i niech tam rośnie te 1.5 godziny? Iza
OdpowiedzUsuńMożesz go zostawić w garnku do wyrośnięcia przez 30 minut. Albo użyj mniejszego naczynia bo chleb rozrasta się tam gdzie ma miejsce :-)
UsuńWitam ,piekę chlebki z Pani przepisu i muszę przyznać iż jest najlepszy z wszystkich wcześniej wypróbowanych, mam tylko pewien problem z wyjęciem ich z naczyń żaroodpornych mimo wcześniejszego posmarowania olejem,co może być tego powodem?Niestety podczas wyjmowania chlebki pękają i odchodzi skórka. Proszę o pomoc .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć. Cieszę się, że chlebek smakuje. Możesz dodatkowo podsypać garnek mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. A ponacinaj chleb przed pieczeniem. Powinno pomóc - i chleb wstawiaj do dobrze nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam :/)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńNiestety u mnie dostanie świeżych drożdży graniczy wręcz z cudem .Czy moge zrobić ten chleb używając suchych drożdży ?
Tak oczywiście możesz użyć suchych drożdży :-)
UsuńPrzepyszny chleb a to dopiero mój trzeci w życiu! Trzeci bo za drugim razem piekłam z tego przepisu a za trzecim go lekko zmodyfikowałam :D dałam więcej soli i wody, zamiast słonecznika po 2 łyżki sezamu i chia i na górę sezam i chia. Pyyyycha!
OdpowiedzUsuńCzy chleb na zdjęciu jest właśnie z tego przepisu? Czy jest to zdjęcie poglądowe?
OdpowiedzUsuńOczywiście że to jest ten chleb. Zawsze wstawiam zdjęcie danego dania jak go przygotuje. Nie wstawiam zdjęć jakiś poglądowych - nie wiem skąd w ogóle takie pytanie
UsuńDobry. Ale w przepisie jest za mało soli. Dodałem dwie łyżeczki i nadal brakuje. I za dużo siemienia. Przepis wymaga dopieszczenia.
OdpowiedzUsuńPiekłam, wyszedł wspaniały, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńWitam piekę dzisiaj ten chlebekwyglada smakowicie ocenie po spróbowaniu wyczytałam że pani pochodzi ze Szczecinka ja pochodzę z Jastrowia teraz mieszkam w okolicach Jasła na Podkarpaciu pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam. 😊 Chlebek bardzo dobry, skórka chrupuąca miąż mięciutki pieklam w naczyniu żaroodpornym. Z tego przepisu wyszly mi 2 duże chlebki. Polecam
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny, żałuję że nie podzieliłam na dwa. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńChlebek piec w piekarniku z termoobiegiem? Czy góra - dół?
OdpowiedzUsuńChleb pieczemy góra dół 😃
UsuńDzień dobry :) Czy jeśli nie mam naczynia żaroodpornego z przykrywką powinnam chlebek mimo to czymś przykryć np folią aluminiową? Czy bez przykrycia też powinien wyjść? :)
OdpowiedzUsuń