Chleb pszenny drożdżowy z ziarnami
Chleb pszenny z ziarnami to moja propozycja na dzisiejsze, pyszne śniadanko. Nie wiem czy pieczecie swój chleb, bo ja już piekę od kilku lat i nie wyobrażam sobie bez niego już życia. Nie ma nic pyszniejszego od kromeczki takiego świeżo upieczonego chlebka. Nie bójcie się piec własnego pieczywa, to naprawdę nic trudnego. Częstujcie się, życzę wam smacznego.
Składniki:
- 700 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 paczki suszonych drożdży (14 g)
- 880 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 550
- 120 g mąki razowej żytniej
- 3 łyżeczki soli
- 100 g słonecznika + garść do posypania chleba
- 80 g siemienia lnianego
- 50 g płatków owsianych
Do miski wlewamy wodę, dodajemy miód i suszone drożdże, mieszamy.
Dodajemy mąkę pszenną i razową, sól, siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie dwie blaszki keksówki (30 cm) smarujemy olejem i wykładamy ciasto, posypujemy słonecznikiem i smarujemy wodą, ponownie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Możemy włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut, aż się ładnie zarumieni.
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Wygląda rewelacyjnie. Pychota.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTaki świeży *.*
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo to jest coś wspaniałego :-)
OdpowiedzUsuńidealny chlebek
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chleby :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, skórka na chlebie wygląda smakowicie i chrupiąco. Uwielbiam takie zdrowe przepisy, a czy można ewentualnie zamienić płatki owsiane na płatki jęczmienne? W końcu też są źródłem błonnika i świetnie regulują przemianę materii. Poza tym obniżają poziom złego cholesterolu no i oczywiście mają świetny smak, dlatego zastanawiam się czy można je stosować zamiennie?
OdpowiedzUsuń