Ciasto na zimno fit ala schokobons


Dobry wieczór kochani, jak wam minął dzień ? mi super, ale miałam dzisiaj wolne. Rano zrobiłam sobie trening a potem buszowałam w kuchni. Był także spacer z psem i szybkie zakupy, bo kilka rzeczy się już pokończyło. No i zrobiłam takie pyszne ciacho, do jego wykonania zainspirowała mnie Ania z @gotuje_bo_lubie_fit. Ciacho jest po prostu obłędne w smaku i przypomina te pyszne czekoladki schokobons. Jest łatwe do zrobienia i takie fit, można spokojnie zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia. Jestem pewna, że wam zasmakuje. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.


Składniki:

spód
- 100 g herbatników
- 60 g płatków owsianych
- 120 g masła orzechowego
- 80 g daktyli
- 20 g kakao

masa
- 250 g twarogu półtłustego
- 650 g jogurtu greckiego
- 80 g erytrytolu
- 80 g odżywki białkowej lub mleka w proszku
- 50 g orzechów - u mnie nerkowce i migdały bez skórki
- 20 g żelatyny

góra
- 100 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół gorzka z mleczną)
- 6 łyżek napoju ryżowo-kokosowego (można dać mleko)


Przygotowujemy spód. Ciasteczka mielimy w blenderze, tak samo płatki owsiane i przesypujemy je do miski. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby zmiękły. 
Do miski dodajemy masło orzechowe i kakao. Daktyle odcedzamy i miksujemy je w blenderze i dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy, ja zrobiłam to po prostu za pomocą rąk, ale może być także blender. 

Masę wykładamy na tortownicę (średnica 26 cm) i dociskamy, chowamy do lodówki. 

Przygotowujemy masę - do miski wkładamy twaróg, jogurt naturalny, erytrytol, odżywkę białkową, zmielone orzechy i miksujemy blenderem. Żelatynę wsypujemy do kubka i rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody i odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wlewamy przegotowaną wodę i wstawiamy kubek z żelatynę na chwilkę, aby przybrała postać płynną. Do żelatyny dodajemy dwie łyżki masy i mieszamy, następnie wlewamy ją do masy i ponownie mieszamy. Przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i chowamy do lodówki na godzinę. 

Góra - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ja do miski z przegotowaną, gorącą wodą wstawiam kubek z połamaną czekoladą i mieszam, po chwili się rozpuści. Dodajemy napój i mieszamy. Czekoladę wylewamy na schłodzoną masę i ponownie chowamy do lodówki. 





Komentarze

  1. o jak smacznie, na weekend w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomijając kakao pewnie by był super.
    Ale są i tacy co bardzo lubią kakao. Grunt, że ciastko jest fit. Polecam. Maruda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak ale dziwię się bo mówił Pan, że smakowało :-)

      Usuń
  3. i znów zapisuje do zrobienia ;))) bo przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. My wczoraj pierwszy raz od 2mcy wyszliśmy na mały spacer! Tyle wygrać.... <3

    Ciasto brzmi rewelacyjnie! Niby fit, ale składniki "normalne", że tak powiem, nie jakieś sznutcznie 0% wymienniki. Chyba się skuszę :) Pora uzupełnić listę na następne zakupy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam, jest naprawdę przepyszne i łatwe do zrobienia :-)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie :) Dla mnie może być wersja nie fit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochanie :-) w takim razie częstuj się :-)

      Usuń
  6. Bardzo piękny wygląd tego ciasta w stylu Schokobons. Dziękuję za przepis, który udostępniłeś. Moja matka spróbuje to zrobić.

    Pozdrowienia ode mnie w Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciacho! Zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho, smaki moich chłopaków, tylko dla nas niekoniecznie fit ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuje i na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie. Aż się człowiek głodny robi na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały pomysł Marzenko! A schokobons uwielbiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam Schokobons!!! <3 Potrafię zjeść całe opakowanie przy jednym posiedzeniu. :D Koniecznie muszę przygotować to ciasto w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! Schokobons to jedne z moich ulubionych słodyczy :) Czuję się bardzo zachęcona :D
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie! Nie pamiętam, co robiłam w dzień, o którym piszesz, ale dziś trochę popracowałam z rana, potem się zdrzemnęłam, a teraz troszkę przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Trafiłaś idealnie w moje upodobania kulinarne! Biorę w całości:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Musi być przpyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cześć, czy wyjdzie beż mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Nie próbowałam bez mleka w proszku więc nie pomogę 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.