Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Dzień dobry słoneczka. No i mamy piątek i weekend. Bardzo się cieszę, że już za chwilkę luzik. Ten tydzień bardzo szybko mi zleciał. Błyskawicznie dosłownie. A co tam u was słychać. Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Mam dla was przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, więc drożdżowe też musi być. To ciasto drożdżowe robię już od lat, wykorzystuje do drożdżówek i chałki. Jest przepyszne. Kochani zapraszam was na kawałek ciasta i życzę wam cudownego dnia.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- 700 g rabarbaru (waga przed obraniem)
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to przekładam je na blaszkę (39x24) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Rabarbar obieram i kroje na kawałki, rozkładam na cieście i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piekę 55-60 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczone ciasto zostawiam, aby przestygło.
uwielbiam ten smak ciasta, rabarbar i kruszonka , super do zabrania na rowerową wycieczkę!
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy drożdżowe :-)
UsuńRabarbar na pewno dodaje tej drożdżówce niepowtarzalnego smaku.
OdpowiedzUsuńOj tak Wioletko :-)
UsuńKochana, rewelacyjna ta drożdżówka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Beatko :-)
Usuńsezon na rabarbar to jeden z najlepszych sezonow <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się z tobą :-)
UsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńNie mam pod reką rabarbaru, bo już bym piekła...
Dziękuje bardzo Aniu :-)
UsuńUwielbiam wszelakie domowe wypieki drożdżowe <3 smak dzieciństwa i ten zapach...
OdpowiedzUsuńMam tak samo :-)
UsuńCudowna klasyka i najmilsze smaki dzieciństwa! <3 Ciasto prezentuje się niezwykle smacznie! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńNie przepadam za rabarbarem ale za drożdżówką tak :)
OdpowiedzUsuńTo może z truskawkami :-)
UsuńO tak kruszonka!
OdpowiedzUsuńKruszonka musi być :-)
UsuńWIdzę, że już rabarbar się pojawił, bo na blogach wysyp przepisów. A ja go chyba nigdy nie jadłąm :)
OdpowiedzUsuńTak już jest i bardzo mnie to cieszy :-) musisz spróbować :-)
UsuńPołączenie ciasta drożdżowego i rabarbaru to moje smaki dzieciństwa! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDla mnie też kochana :-) jest pysznie :-)
UsuńRabarbar to jest to :) w cieście musi być pyszny. Ide dziś na zakupy to koniecznie poszukam i też zabieram się za pieczenie. Ciasto wygląda kuszącą :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-) to połączenie jest idealne :-)
UsuńJaka blaszka
OdpowiedzUsuńRozmiar 39x24.
Usuńooo tak drożdżowe to jest to!!!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak Izuś :-)
UsuńWygląda przepysznie ;)!
OdpowiedzUsuń