Gulasz ze schabu
Dzień dobry słoneczka. Mam dzisiaj dla was pyszny pomysł na gulasz ze schabu. My uwielbiamy takie mięsne sosy, lubimy także bitki ze schabu. Mięso przygotowane w taki sposób jest miękkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie a jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku i będziecie do niego wracać. Gulasz nie jest trudny czy skomplikowany, potrzebuje tylko czasu, bo mięso musi się dusić około dwóch godzin, ale nie musicie stać przy garach w kuchni, w tym czasie można się zająć czymś innym. Dodatki to już jakie chcecie, ja lubię dodawać cebulkę, pieczarki lub grzyby i suszone pomidory. Możecie także zrobić bez dodatków. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownej niedzieli.
Składniki:
- 500 g schabu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 6 suszonych pomidorków
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy go solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy porcjami mięso i mocno go smażymy chwilkę, aby się zarumieniło. Przekładamy na talerz i ponownie przysmażamy kolejną porcję. Tak robimy, aż przysmażymy całe mięso.
Mięso przekładamy na patelnię i zalewamy je wrzątkiem. Dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około dwóch godzin.
W między czasie podsmażamy pieczarki - kroimy ja na plasterki, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz pomidory suszone, chwilkę podsmażamy i dodajemy do mięsa, dalej dusimy wszystko razem.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przyprawiamy sos jeszcze do smaku solą i pierzem. Możemy zagęścić sos mąką lub śmietaną. Sos ma brązowy kolor, bo mięso jest na początku przysmażone, jak go dobrze nie przysmażycie sos nie będzie miał takiego ładnego koloru i koniecznie zalejcie mięso przegotowaną, gorącą wodą - po czasie gotowania będzie cudownie miękkie.
Gulasz podajemy z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Smakuję równie pyszne podany z chlebem. Spróbujcie go podać z kopytkami czy kluskami, ogórkiem kiszonym i buraczkami.
Gulaszu ze schabu jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana bo jest naprawdę pyszny :-)
Usuńbardzo lubię gulasz!
OdpowiedzUsuńCieszę się kochanie :-)
UsuńAle pysznie :) schab i grzyby to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńBiorę przepis i dziękuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Basiu, życzę smacznego :-)
UsuńPyszności :) Też lubię różnego rodzaju sosy i gulasze.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) cieszę się bardzo :-)
Usuńsuszone pomidory? Interesujące :) musi mieć fajny posmak
OdpowiedzUsuńJest pysznie kochana :-)
UsuńMój partner też uwielbia takie dania ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńApetyczny przepis. Zobaczyłam w szafce, że mam całe pudełko kaszy orkiszowej. To już wiem z czym będzie taki gulasz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper Ewuś :-) życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko kochana :-)
UsuńMy też uwielbiamy takie mięsne sosy😊Dodatek suszonych pomidorów mnie zaciekawił, więc przy najbliższej okazji będziemy testować😉
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) jestem pewna, że będzie wam smakowało :-)
UsuńNajlepszy! treściwy aromatyczny syty i na dodatek pięknie podany ;)
OdpowiedzUsuńGulasz ze schabu to pyszna potrawa :) Ja skracam sobie czas gotowania w szybkowarze :)
OdpowiedzUsuń