Racuchy z jabłkami
Dzień dobry moje słoneczka. Jak się dzisiaj macie ? ja dzisiaj zdecydowanie bym pospała dłużej, ale niestety trzeba iść do pracy. Ale mam na śniadanko pyszne racuchy z jabłkami, wczoraj wieczorem ich nasmażyłam i dzisiaj mamy na śniadanko i jeszcze zabierzemy ze sobą porcję do pracy. To będzie udany dzień, tak czuję.
A jakie są wasze ulubione śniadania ? ja staram się, aby były one urozmaicone. Prym wiedzie oczywiście owsianka, bo jest pyszna i szybko się ją przygotowuje, ale lubimy także placki czy naleśniki i kolorowe kanapki. Czasami jemy granolę z mlekiem lub płatki. Teraz zdecydowanie wygrywają śniadania na ciepło co pewnie się zmieni jak przyjdzie lato.
To ja wam zostawiam po placuszku na śniadanko i biegnę do pracy, miłego dnia kochani.
Składniki:
- 3 jajka
- 500 ml maślanki
- 3 łyżki cukru
- 400 g mąki pszennej
- łyżka karobu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem. Dolewamy maślankę. Dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko razem miksujemy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy racuszki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.
Podajemy z cukrem pudrem, owocami, masłem orzechowym.
ja takich pysznych racuszków kilka poproszę
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-) smacznego :-)
UsuńDawno nie jadłam racuchów. Pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
Usuńwpadam na porcję!
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńZachwycające!
OdpowiedzUsuńZjadłabym chyba wszystkie...
Dziękuje bardzo Aniu :-)
UsuńPycha, mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPrzepyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPyszności! Ja też już wróciłam do pracy...
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuń