Rogaliki twarogowe fit
Witam się z wami słoneczka, jak się macie ? Mamy dzisiaj już piąteczek a ja mam dzień wolny, więc cieszę się podwójnie. Rano już zrobiłam trening, zarobiłam ciasto na chleb - robię taki na zakwasie z kaszą gryczaną a teraz usiadłam z kawką i pisze dla was przepis na rogaliki twarogowe w wersji fit. Są przepyszne i wiem od kilku osób, że bardzo im smakowały i czekają na przepis. Tak więc już jest. Róbcie słoneczka bo są pyszne no i można zjeść takiego rogalika bez wyrzutów sumienia. Ja dałam jako nadzienie frużelinę bez cukru wiśniową i jabłkową. To ja was zostawiam z rogalikami a sama uciekam do sprzątania i robienia obiadku, miłego dnia kochani i smacznego.
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego
- 200 g miękkiego masła
- 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada, frużelina, owoce
Do miski wkładamy twaróg i masło i rozdrabniamy wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. Można to także zrobić widelcem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiamy wszystko ręcznie, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie kulka.
Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki.
Na blacie lub stolnicy podsypanej mąkę wykładamy ciasto i dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy frużelinę lub marmoladę (ważne aby było coś gęstego, aby podczas pieczenia nie wypłynęło, można także ułożyć plasterki owoców - z jabłkami i cynamonem będą rewelacyjne). Zawijamy rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - potrzebne będą dwie takie blaszki.
Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut, aż się nam ładnie zarumienią.
Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę, aby wystygły. Można je posypać cukrem pudrem lub zrobić jakiś lukier czy polewę - jak ktoś chcę, ale nie jest to konieczne. Rogaliki są pyszne same w sobie, u mnie posypane zmielonym erytrytolem.
Takie rogaliki są pyszne do kawy.
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-) są przepyszne :-)
UsuńIdealne do kawy <3 pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńProste i pyszne rogaliki, takie uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko, pozdrawiam słoneczko :-)
UsuńPrzepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam, bo wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo słoneczko :-)
Usuńzjadłabym teraz do herbatki ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńRobiłam dwa tygodnie temu rogaliki, ale kruche ;) ja mam teraz troszkę więcej, niestety przymusowego, wolnego
OdpowiedzUsuńJa lubię w zasadzie wszystkie rogaliki :-) no ja muszę chodzić do pracy :-)
UsuńAleż one pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Asiu :-)
Usuńjakie puszyste <3
OdpowiedzUsuńSą przepyszne kochana :-)
UsuńKochanie, przecudne te Twoje rogaliki! Porywam ze 3 sztuki <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko :-) smacznego :-)
UsuńNie mam co marudzić.
OdpowiedzUsuńTe rogaliki są pyszne.
Maruda
Dziękuje bardzo :-)
UsuńCzęstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńRogaliki jak marzenie, takich się nie odmawia :-)
OdpowiedzUsuńWitam,cz te rogaliki robi się bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak bez jajek :-)
UsuńWychodzą pyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń