Tapioka z owocami na śniadanie
Dzień dobry w piękną słoneczną niedzielę. Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanko, które jestem pewna, że będzie wam smakować. Mówię wam jaka ta tapioka jest pyszna. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście to polecam z całego serca. Cudownego dnia.
Składniki:
- 300 g napoju ryżowo-kokosowego
- 200 g wody
- 50 g tapioki
- 3 łyżki erytrytolu
- 400 g mrożonych truskawek
- 1 banan
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- kilka migdałów
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy napój ryżowo-kokosowy wraz z wodą. Dodajemy erytrytol i wsypujemy tapiokę, odstawiamy na 20 minut.
Następnie gotujemy tapiokę na małym ogniu około 30 minut, mieszamy, aby tapioka nam się nie przypaliła. Tapioka jest gotowa, gdy kuleczki zrobią się przezroczyste.
Truskawki wkładamy na chwilkę do garnka i podgrzewamy. Czekoladę siekamy, banana kroimy na kawałki.
Tapiokę przekładamy do miseczek, dodajemy truskawki, kawałki banana, migdały, posypujemy czekoladą.
Niestety, ale uczulenie na truskawki sprawia, że te danie w moim przypadku odpada. Czy maliny w tym przepisie sprawdzą się równie dobrze, co truskawki? Próbowałaś takiego rozwiązania kiedyś?
OdpowiedzUsuńPrzy takim śniadaniu można sobie dobrze zjeść.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tapioki, a wiele dobrego o niej słyszałam. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tapioki i z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńTakim śniadankiem bym nie pogardziła. Nigdy nie jadłam tapioki
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tapioki. Pomysł na śniadanie idealny na lato
OdpowiedzUsuń