Naleśniki szpinakowe z miodem i twarogiem


Dzień dobry moje słoneczka. Jak wam minął weekend ? mi dobrze i mam nadzieję, że wam także. Mamy poniedziałek i zaczynamy nowy tydzień, nowe wyzwania przed nami i cele. Ja naładowałam w weekend bateryjki i mam mnóstwo energii. A na śniadanko mam takie pyszne zielone naleśniki ze szpinakiem i miodem. Wyszły po prostu przepyszne, no i mają taki cudny zielony kolorek. 
Zamiast cukru do naleśników i farszu dodałam miodu akacjowego, bardzo często dodaje miód do różnych dań, jest bardzo zdrowy. 

Miód akacjowy jest najsłodszym z miodów i ma jasną barwę, jest bogaty w węglowodany, kwasy organiczne, białko i enzymy. Zawiera dużo magnezu i potasu. Działa na nas uspokajająco i wzmacniająco, wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Miód akacjowy może pomóc przy gojeniu się ran - robi się z niego okłady a także pomaga w przeziębieniach. Miód akacjowy jest najlepszy dla diabetyków. Warto wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Zapraszam was także do sklepu pełnego miodowych skarbów Wcinaj Miód - znajdziecie tam bardzo duży wybór różnego rodzaju miodów, mydeł i świec. Czy jedliście kiedyś miód jabłkowy z cynamonem, z maliną czy porzeczką, koniecznie spróbujcie bo jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego poniedziałku i smacznego. 


Składniki:

- 3 jajka
- 300 ml wody
- 130 ml napoju ryżowego (lub mleka)
- 70 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka miodu akacjowego Wcinaj Miód
- szczypta soli
- łyżka oleju

nadzienie
- twaróg półtłusty
- jogurt naturalny
- miód akacjowy Wcinaj Miód
- truskawki do dekoracji


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z napojem ryżowym (lub mlekiem). Wlewamy wodę. Dodajemy szpinak i ponownie miksujemy - ja użyłam do tego blendera.

Dodajemy miód, sól, olej i mąkę. Wszystko razem miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię i za pomocą łyżki do zupy nalewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Przygotowujemy farsz - twarożek mieszamy z jogurtem i miodem. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w ruloniki lub trójkąty. Podajemy z truskawkami, możemy jeszcze polać po wierzchu miodem. 





Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką


Dzień dobry słoneczka. Jak się macie ? mam nadzieję, że u was wszystko w porządku. Jest weekend to musi być coś pysznego i słodkiego do kawki. Dzisiaj częstuję wszystkich moim ukochanym ciastem jogurtowym, które przygotujecie w ciągu kilku chwil i miarą do odmierzania składników jest kubek po jogurcie. To ciasto zawsze wychodzi i można je zrobić z różnymi owocami, ja już chyba próbowałam dosłownie ze wszystkimi i zawsze wychodzi wspaniałe w smaku. Jak jeszcze nie robiliście tego ciasta to koniecznie spróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłej soboty i zapraszam na ciacho. 


Składniki:

-  2 kubki jogurtu naturalnego (po 150 g każdy)
- 2 kubki cukru trzcinowego
- 2 kubki oleju
- 6 kubków mąki pszennej
- 6 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g owoców (borówka amerykańska, maliny, truskawki)

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru


Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Blaszkę (35x23) smarujemy masłem i wysypujemy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50 minut. 



Placki ziemniaczane z kiełbasą, pieczarkami i serem żółtym


Cześć słoneczka. No i mamy wyczekiwany piątek i początek weekendu, jeszcze tylko kilka godzin w pracy i luzik. Jakie macie plany na weekend ? ja w sumie nic nie planuję, bo ostatnio pogoda pokrzyżowała mi plany, więc tym razem zobaczymy co się będzie działo. 
Dzisiaj na obiad mam dla was pomysł na pyszne placki ziemniaczane z dodatkami. Koniecznie spróbujcie bo wyszły wspaniałe w smaku. Pozdrawiam was i życzę miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 2 woreczki placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- ząbek czosnku
- 2 cebule
- 100 g kiełbasy 
- 60 g sera cheddar
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia


Do miski wsypujemy zawartość woreczków i dodajemy wodę (instrukcja na opakowaniu) i jedno jajko, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem dusimy. Przekładamy do miseczki. Ser żółty ścieramy na tarce. 

Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę. Natkę pietruszki drobno siekamy. 

Pieczarki z cebulką, kiełbasę, ser, wyciśnięty ząbek czosnku i natkę dodajemy do masy ziemniaczanej, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron, następnie je odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze i podajemy z ulubioną surówką, ketchupem czy same. 





Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym


Dzień dobry moje słoneczka. Dzisiaj króluje makaron, który ja uwielbiam i serio mogłabym go jeść niemal codziennie. Bardzo lubię go podawać z sosem pomidorowym, ale też bardzo nam smakuje z sosem serowym lub śmietanowym. Dzisiaj z kurczakiem i szpinakiem, z pieczarkami. Powiem wam, że wyszedł przepyszny i jest to w zasadzie bardzo szybkie danie. Potrzebujecie tylko kilka składników i już. Gotowy makaron można posypać startym parmezanem lub serem grana padano. To co - kto wpada na obiad.
Miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti
- 300 g filetu z kurczaka
- 3 garście szpinaku świeżego
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 300 g śmietany 30%
- łyżka oleju


Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i podsmażamy kurczaka. 

Dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku, dusimy przez 5 minut i wlewamy śmietanę. Mieszamy i jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. 

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Podajemy, możemy posypać koperkiem lub pietruszką lub startym serem grana padano. 





Sałatka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem


Dzień dobry słoneczka. 
Wczoraj zrobiłam taką szybką sałatkę bo coś za mną chodziło i chodziło, miałam ugotowany makaron i poszperałam po lodówce. Miałam jeszcze ogórki konserwowe od mojej mamy, wędzonego kurczaka, pieczarki i tak powstała taka szybka i pyszna sałatka. W zasadzie to takie sprzątanie lodówki. Ja bardzo lubię takie sałatki, często zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie. 
Kochani pozdrawiam was cieplutko i życzę pięknego dnia, mam nadzieję, że pogoda dopisze i będzie ciepło i słonecznie. Miłego i smacznego. 


Składniki:

- 200 g makaronu 
- 300 g pieczarek
- 200 g wędzonego kurczaka
- 5 ogórków konserwowych
- 3 łyżki ciecierzycy ze słoika
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- szczypiorek


Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente, przekładamy go na durszlak i przelewamy zimną wodą. Wkładamy go do miski. 

Wędzonego kurczaka kroimy na kawałki, tak samo ogórki konserwowe. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na patelni. Dodajemy do makaronu. 

Natkę pietruszki drobno siekamy, szczypiorek kroimy i dodajemy do miski, wsypujemy ciecierzycę. Możecie dać także ciecierzycę ugotowaną. 

Dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce. Smacznego. 





Domowe mięso do kebaba


Cześć słoneczka. Wczoraj podawałam wam przepis na domową bułkę do kebaba a dzisiaj mam dla was przepis na domowe mięso do kebaba. Ja wykorzystałam mięso drobiowe, bo takie dość szybko się piecze. No i takie mięso lubimy. Moja konstrukcja jest z cebuli i patyczków do szaszłyków, ale wiem, że pojawiły się już specjalne blaszki z przykręcanym kolcem do przygotowania takiego domowego mięsa. Póki co jak korzystam z takiej domowej wersji i mięso wychodzi pyszne i soczyste. Koniecznie spróbujcie takiego rozwiązania, jestem pewna, że domownicy będą zachwyceni. Tutaj macie przepis na domową bułkę do kebaba
Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duża cebula i trzy patyczki do szaszłyków


Mięso z kurczaka kroimy na cienkie kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy, wszystko razem mieszamy. Najlepiej mięso przyprawić wieczorem i zostawić je na noc w lodówce lub schować je co najmniej na godzinę, aby przeszło przyprawami. 

Cebulę obieramy i kroimy na pół. Na jednej połowie wbijamy trzy patyczki od szaszłyków i nakładamy mięso. Patyczki wbijamy tak, aby ostre końce znajdowały się na górze, to ułatwi nam nabijanie mięsa. Mięso trzeba dobrze docisnąć do siebie. Zamykamy drugą połówką cebuli, tworzymy jakby taką wieżę. 

Taką konstrukcję kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. 

Podczas pieczenia konstrukcja może się przewrócić, ale nie przejmujcie się tym, jak się przewróci to po prostu niech się piecze na leżąco, pamiętajcie tylko o tym, aby przełożyć mięso w trakcie pieczenie na drugą stronę, aby się równomiernie upiekło. 

Po upieczeniu mięso wyciągamy i zostawiamy je na chwilkę, aby odpoczęło. Następnie kroimy ostrym nożem w paseczki. 

Takie mięso możemy wykorzystać do kebaba, burgerów, pity czy tortilli lub po prostu kanapek. 






Domowa bułka do kebaba


Dobry wieczór kochani. No i mamy weekend a ja mam końcówkę urlopu, jejku jak ten czas szybko zleciał, za szybko. Ale za jakiś czas będzie kolejny urlop, więc już odliczam dni. 
Dzisiaj mam dla was przepis na domową bułkę do kebaba, ostatnio robiłam i próbowałam kilka razy, aż w końcu jest, wyszła idealna. W smaku nawet lepsza niż ta gotowa co kupujemy. Jeżeli lubicie czasami zjeść domowy fast food to koniecznie zróbcie taką bułkę. Jutro wstawię wam przepis na domowe mięso drobiowe do kebaba, akurat jutro robię znowu na obiad, bo tak nam smakuje taka domowa wersja. Życzę wam miłego wieczorku i miłego weekendu. U nas właśnie pada i grzmi. Pozdrawiam was cieplutko. 


Składniki:


- 460 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 550

- pół łyżeczki soli
- 20 ml oleju
- 150 ml ciepłej wody
- 70 ml kefiru
- 80 ml jogurtu greckiego
- 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
dodatkowo
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- garść sezamu do posypania


Do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem, odstawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepłą wodę, kefir i jogurt grecki, olej i płynne drożdże. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk lub za pomocą miksera z hakiem - około 5 minut. 

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Następnie ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i ponownie zagniatamy. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągamy ciasto na kształt owalnego placka. 

Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i nacinamy nożem - tak jak widać to na zdjęciu. Posypujemy sezamem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy bułkę przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczoną bułkę przekładamy na kratkę, aby przestygła. Kroimy ją na cztery części i nadziewamy mięsem, warzywami i sosem. 













Blok czekoladowy z ciasteczkami owsianymi


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was deser, którego nie robiłam bardzo dawno, ale obiecałam go chłopakom i jest. Blok czekoladowy to dla mnie wspomnienie z lat dzieciństwa. Pamiętam jak mama nam go robiła, dość często, zastępował nam wówczas czekoladę. Pyszny, bardzo kaloryczny i syty deser. Ale dla tego smaku i tych wspomnień naprawdę warto go raz na jakiś czas zrobić. My z siostrą biegałyśmy po podwórku z kawałkiem właśnie tego bloku i mogłyśmy tak biegać przez cały dzień. Zróbcie go koniecznie, bo może jest wśród was ktoś kto jeszcze tego smaku nie zna. Polecam i życzę cudownego dnia. 


Składniki:

- 200 ml wody
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 500 g mleka w proszku
- 2 łyżki kakao 
- 150 g ciasteczek owsianych
- 50 g orzechów
- 30 g gorzkiej czekolady


Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Zagotowujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy cukier i chwilkę jeszcze gotujemy, aby cukier także się dobrze rozpuścił. 

Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go na chwilkę. 

Ciasteczka owsiane drobno kroimy nożem, tak samo orzechy.

Do garnka wsypujemy kakao i mieszamy trzepaczką, wsypujemy porcjami mleko w proszku i mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki. 

Do masy wsypujemy ciasteczka i orzechy i mieszamy.

Formę na tartę wykładamy folią spożywczą (może być mała blaszka, tortownica lub pojemnik prostokątny) i wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy posiekaną czekoladą. 

Schładzamy w lodówce przez dwie godziny. Blok kroimy na kawałki i podajemy, przechowujemy w lodówce. Do takiego bloku możecie dodać herbatniki, żurawinę czy rodzynki.  






Mini placuszki na śniadanie mini pancakes


Cześć słoneczka. Witam się dzisiaj z wami od samego rana i zapraszam na pyszne śniadanko. Zrobiłam właśnie takie małe placuszki, takie mini pancakes. Ostatnio wszędzie je widzę na zdjęciach to i ja postanowiłam je zrobić. Wam też polecam bo nie dość, że super wyglądają to jeszcze są pyszne. Super się sprawdzą jako posiłek do pracy lub posiłek na jakiejś wycieczce, zapakujcie takie dla dzieci do szkoły czy w podróż. Można je wyjadać z pojemnika za pomocą rąk, to takie maleństwa na raz czy dwa kęsy. 
To ja zostawiam was z przepisem a sama zbieram się już do pracy. Życzę wam miłego i smacznego dnia. 


Składniki:

- 3 jajka
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 380 g kefiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 380 g mąki pszennej 
- odrobina oleju do smażenia


Do miski wbijamy białka i ubijamy je z cukrem. 

W osobnej misce miksujemy żółtka z kefirem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. 

Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem (ja to robię z pomocą ręcznika papierowego). Małą łyżeczką nakładamy porcję ciasta i smażymy na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron. 

Placki przekładamy na talerze, polewamy syropem z agawy lub miodem, posypujemy startą czekoladą i płatkami migdałów. Możemy je podać także z owocami lub jogurtem. 





Ciasto francuskie z szynką i szparagami


Dzień dobry kochani. Jak wam mija długi weekend ? Ja mam urlop i korzystam. Robię wszystko to na co ciągle brakuje mi czasu, nadrabiam filmy, czytam książki, trenuje i gotuję w kuchni. Mogłabym tak już zawsze. Wczoraj na obiad zrobiłam ciasto francuskie z szynką, szparagami i serem, wszystko zapiekłam w piekarniku. Takie pyszności robiłam już wiele razy, ale nie doczekały się zdjęć, zbyt szybko znikały z talerza. Koniecznie zróbcie takie danie póki jeszcze są dostępne szparagi.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego piątku. 


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- 100 g sera żółtego startego
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania


Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Na każdą z nich układamy ukośnie po plastrze szynki szwarcwaldzkiej lub innej jaką macie. 

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce i układamy je na cieście po 2-3 sztuki. Posypujemy startym serem. Zlepiamy ciasto pośrodku. 

Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia. 






Bułki kefirowe na śniadanie


Witajcie moje kochane słoneczka. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na kolejne bułki, które robiłam już wiele razy, ale jakoś tak zawsze szybko znikały, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Przepis dostałam od mojej mamy i wam go także polecam, bo bułeczki wychodzą po prostu przepyszne. 
Po upieczeniu bardzo długo utrzymują świeżość i są mięciutkie. Super smakują zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. A są proste do przygotowania i wyjdą każdemu. Koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 460 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych


Do kubeczka wkruszamy drożdże i dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy je na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól. Kefir mieszamy z jajkiem i olejem i wlewamy do mąki razem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. W czasie formowania bułek także pomagamy sobie mąką.

Następnie zagniatamy ciasto i formujemy długi wałek, lekko go spłaszczamy. Dzielimy ciasto na kawałki - u mnie 9 części i formujemy takie jakby większe paluchy. 

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy bułki przez 20-25 minut, grzanie góra-dół. 
Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby przestygły. 






Deser kinder country deser fit


Dzień dobry w poniedziałek. Ja będę się pewnie powtarzać i pewnie w każdy poniedziałek tak mówię, ale jak zawsze ten weekend tak szybko zleciał, za szybko. Ale był bardzo udany, odpoczęłam i nadrobiłam nieco zaległości. Zrobiłam także taki pyszny deserek w słoiczku, ostatnio w każdy prawie weekend robię takie różne deserki w słoiczku, bardzo nam smakują no i są oczywiście fit, można je jeść bez wyrzutów sumienia. Następnym razem muszę zrobić jakiś deserek z truskawkami, bo już jest z nimi szaleństwo. Kochani życzę wam miłego dnia i koniecznie zróbcie takie pyszności, mówię wam naprawdę warto.


Składniki:

- 500 g jogurtu naturalnego greckiego
- 6 łyżeczek erytrytolu
- 1 łyżka odżywki białkowej
- 1 łyżka kakao
- garść orzechów
- 9 łyżek pszenicy ekspandowanej
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki napoju kokosowego lub mleka


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dolewamy napój kokosowy, mieszamy.

Do jogurtu dodajemy erytrytol i mieszamy, dzielimy go na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej części odżywkę białkową (jak nie macie odżywki białkowej to możecie dać mleko w proszku lub pominąć ten składnik). 

Przygotowujemy trzy słoiczki, na dno wsypujemy 1/3 pszenicy ekspandowanej, wykładamy ciemną masę jogurtową i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Następnie wysypujemy kolejną 1/3 część pszenicy i wykładamy jasną masę. 

Na masę jasną wylewamy czekoladę i dekorujemy pozostałą pszenicą. Deser schładzamy w lodówce lub jemy od razu. Zamiast pszenicy ekspandowanej możesz dać inne zboże - orkisz czy jagły.