Bułki kefirowe na śniadanie


Witajcie moje kochane słoneczka. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na kolejne bułki, które robiłam już wiele razy, ale jakoś tak zawsze szybko znikały, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Przepis dostałam od mojej mamy i wam go także polecam, bo bułeczki wychodzą po prostu przepyszne. 
Po upieczeniu bardzo długo utrzymują świeżość i są mięciutkie. Super smakują zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. A są proste do przygotowania i wyjdą każdemu. Koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 460 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych


Do kubeczka wkruszamy drożdże i dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy je na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól. Kefir mieszamy z jajkiem i olejem i wlewamy do mąki razem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. W czasie formowania bułek także pomagamy sobie mąką.

Następnie zagniatamy ciasto i formujemy długi wałek, lekko go spłaszczamy. Dzielimy ciasto na kawałki - u mnie 9 części i formujemy takie jakby większe paluchy. 

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy bułki przez 20-25 minut, grzanie góra-dół. 
Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby przestygły. 






Komentarze

  1. I śniadanko od razu nabiera zupełnie innego wymiaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak kochana :-) domowe pieczywo ma magiczną moc :-)

      Usuń
  2. Z masełkiem muszą smakować genialnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo zawsze smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie omączone. Może to takie głupie, ale lubię jak na pieczywie zostają resztki mąki czy bułki tartej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czy trzeba je zjeść od razu czy można upuiec wieczorem i zjeść rano, czy nie będą twrde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec wieczorem. Te bułki bardzo długo utrzymują świeżość 😃

      Usuń
  6. tych jeszcze nie robiłam, ale skorzystałam już z paru innych przepisów na pieczywo i powiem tak - w Twoich przepisach jest coś (nie wiem co) co daje bułeczkom inny wymiar - przede wszystkim wszystkie wychodzą mięciutkie i długo trzymają świeżość, są pyszne nie tylko na drugi dzień ale także na kolejny. Bardzo dziękuję i czekam no kolejne pomysły;-) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.