Ciasto francuskie z serem i szynką
Dzień dobry słoneczka w tą pochmurną niedzielę, gdzie to słoneczko się schowało ? My dzisiaj odpoczywamy w domku, nic nie planujemy. Oczywiście ja jak zawsze piekę chleb i z pewnością jeszcze spędzę troszkę czasu w kuchni, jakże mogłoby być inaczej. Mam dla was dzisiaj szybki i pyszny pomysł na obiad lub kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze jest w mojej lodówce, jak jest potrzeba to w ciągu kilku chwil można wyczarować coś pysznego, zarówno w wersji na słodko jak i na wytrawnie. Ja dodałam do ciasta ser i szynkę, ale wy możecie dać absolutnie wszystko, może być szpinak, serek, mięso. Na co tylko macie ochotę. Za to kocham ciasto francuskie, wystarczy kilka składników i już jest pyszne danie.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnej, rodzinnej niedzieli. Smacznego.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ketchup
- 10 plastrów szynki
- 10 plasterków sera żółtego
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Każdą z nich smarujemy ketchupem, układamy pośrodku po plasterku szynki i sera.
Zlepiamy ciasto pośrodku.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia.
Dawno nie jadłam takiego ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńJa robię tak średnio raz w miesiącu. U mnie bardzo lubią takie dania :-)
Usuńi ja też dawno nic z ciasto francuskiego nie robiłam; zrobiłaś mi smaku ;)
OdpowiedzUsuńIzuś rób koniecznie. Miłego dnia :-)
UsuńPycha, też takie robię ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana :-)
Usuńsuper na drugie śniadanko!
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńSmaka mi bardzo narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńCieszę się Łukasz :-)
UsuńPyszna przekąska :) ciasto francuskie to zawsze świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńPycha na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńNo i na imprezce się świetnie sprawdza :-)
UsuńCzęsto takie robię :) to świetna przekąska, gdy nagle wpadają niezapowiedziani gości. Zawsze staram się mieć ciasto francuskie w lodówce.
OdpowiedzUsuńJa też kochana. Szybko można wyczarować coś pysznego :-)
UsuńZrobiłam wczoraj na obiad - pycha. Łatwo, szybko i smakowicie.
OdpowiedzUsuń