Ciasto francuskie z szynką i szparagami
Dzień dobry kochani. Jak wam mija długi weekend ? Ja mam urlop i korzystam. Robię wszystko to na co ciągle brakuje mi czasu, nadrabiam filmy, czytam książki, trenuje i gotuję w kuchni. Mogłabym tak już zawsze. Wczoraj na obiad zrobiłam ciasto francuskie z szynką, szparagami i serem, wszystko zapiekłam w piekarniku. Takie pyszności robiłam już wiele razy, ale nie doczekały się zdjęć, zbyt szybko znikały z talerza. Koniecznie zróbcie takie danie póki jeszcze są dostępne szparagi.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego piątku.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów
- 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- 100 g sera żółtego startego
- jajko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy je na 10 części. Na każdą z nich układamy ukośnie po plastrze szynki szwarcwaldzkiej lub innej jaką macie.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce i układamy je na cieście po 2-3 sztuki. Posypujemy startym serem. Zlepiamy ciasto pośrodku.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia.
Jakie fajne przekąski :) uwielbiam szparagi <3
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Zuziu :)
UsuńPyszne i szybkie do zrobienia, jeśli mamy gotowe ciasto. :)
OdpowiedzUsuńTak Beatko. A jakie pyszne :-)
UsuńWygląda niezwykle apetycznie. Mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki, uwielbiam takie dania :-)
Cieszę się bardzo kochana :-)
UsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś :-)
UsuńMniam, mniam pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSzybkie, proste i smaczne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochanie :-)
Usuńciekawy przepis muszę spróbować 😉
OdpowiedzUsuńPolecam bo wychodzą przepyszne :-)
UsuńJadłem. Polecam i nie marudzę.
OdpowiedzUsuńMaruda
Cieszę się, że smakowały :-)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie za jego uniwersalność :)
OdpowiedzUsuńJa też Iwonko. Pozdrawiam :-)
UsuńKocham szparagi i ciasto francuskie, koniecznie muszę przygotować to danie. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo jest pysznie :-)
UsuńPrzyjemnego urlopu życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńCzym można zastąpić szynkę, jeśli nie chcemy żadnego mięsa?
OdpowiedzUsuńPo prostu go pominąć. Będą równie pyszne. Można dodać suszone pomidory :-)
Usuń