Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką


Cześć słoneczka. Mam dla was dzisiaj pyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką. Zrobicie je dosłownie w pięć minut i każdemu wyjdzie bez problemu. Takie ciasto można także zrobić z innymi owocami, pyszne jest także z truskawkami. Do kawki idealne. 
My bardzo lubimy tego typu ciasta, bardzo często robię także wersję jogurtową.
To co - kto robi takie ciasto razem ze mną. 


Składniki:

- 3 jajka
- 150 g erytrytolu lub cukru
- 250 g kefiru
- 120 g oleju
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g rabarbaru - waga po obraniu
kruszonka
- 50 g masła
- 60 g erytrytolu lub cukru
- 80 g mąki pszennej

- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej do wysypania blaszki


Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem lub cukrem. Dodajemy kefir i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy, aż składniki się połączą.

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i wyrównujemy na całej powierzchni. Układamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. 

Kruszonka - mieszamy masło z cukrem i mąką za pomocą rąk i posypujemy nią ciasto. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.