Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką
Cześć słoneczka. Mam dla was dzisiaj pyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką. Zrobicie je dosłownie w pięć minut i każdemu wyjdzie bez problemu. Takie ciasto można także zrobić z innymi owocami, pyszne jest także z truskawkami. Do kawki idealne.
My bardzo lubimy tego typu ciasta, bardzo często robię także wersję jogurtową.
To co - kto robi takie ciasto razem ze mną.
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g erytrytolu lub cukru
- 250 g kefiru
- 120 g oleju
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g rabarbaru - waga po obraniu
kruszonka
- 50 g masła
- 60 g erytrytolu lub cukru
- 80 g mąki pszennej
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
- łyżka bułki tartej do wysypania blaszki
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z erytrytolem lub cukrem. Dodajemy kefir i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy, aż składniki się połączą.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i wyrównujemy na całej powierzchni. Układamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar.
Kruszonka - mieszamy masło z cukrem i mąką za pomocą rąk i posypujemy nią ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut.
Super ciasto. Takie klasyczne i pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńsuper na weekend!
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-(
UsuńCudowne ciasto! Wygląda niezwykle smakowicie! <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym z ogromną przyjemnością :)
Pycha ciacho kochana, ja w tym roku jeszcze nic nie robiłam z rabarbaru ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto z każdymi owocami
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło:) uwielbiam ciasto z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to jest to!!
OdpowiedzUsuń