Ciasto na zimno z truskawkami
Składniki:
Biszkopt
- 3 jajka
- 40 g erytrytolu
- 60 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Masa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżki erytrytolu lub cukru
- 30 g żelatyny
- 300 g truskawek
Dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt – do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z erytrytolem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy ale już na mniejszych obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją dwa, trzy razy na podłogę i odstawiamy biszkopt do wystudzenia.
Biszkopt wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier, ponownie go wkładamy.
Układamy na nim pokrojone truskawki.
Przygotowujemy masę – do miski przekładamy twaróg i mieszamy go z erytrytolem. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej, przegotowanej wody. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml zimnej wody i odstawiamy na 15 minut. Do garnka przekładamy żelatynę i ją podgrzewamy lekko, aby zrobiła się płynna.
Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę masy twarogowej i galaretkę i mieszamy. Wlewamy
wszystko do miski i mieszamy, aby nie było grudek. Masę wylewamy na biszkopt.
Ciasto chowamy na godzinę do lodówki, aby stężało.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wody i odstawiamy, aby przestygła. Wyciągamy ciasto z lodówki i układamy pokrojone truskawki. Zalewamy galaretką i ponownie schładzamy w lodówce.
Dawno nie jadłam takiego ciasta na zimno. Pychota.
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio, ale zamiast truskawek dałam brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuńNa upalne popołudnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie przepysznie, uwielbiam truskawkowe. :)
OdpowiedzUsuńIdealne na gorące dni. Z chęcią spróbuję je zrobić
OdpowiedzUsuń