Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Dzień dobry słoneczka. Nie wiem kiedy ten tydzień tak szybko zleciał, ale mamy już piątek. Przecież dopiero co był poniedziałek, prawda. No dobra, ale zaraz weekend więc cieszę się bardzo. No i są już truskawki, co prawda jeszcze ich smak nie jest taki doskonały, ale już można poszaleć i zrobić z nimi coś pysznego. Ja wczoraj upiekłam drożdżówki z truskawkami, uwielbiamy ich smak. I do tego oczywiście kruszonka, duuuużo kruszonki. To jest obłędnie pyszne. Zresztą ja kocham wszystko co drożdżowe. Kochani zapraszam na drożdżówkę i życzę wam pięknego dnia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- 300 g truskawek
kruszonka
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Do miski wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn urósł.
Następnie dodajemy mąkę, jajko i żółtko oraz olej, wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.
Przygotowujemy kruszonkę - masło rozcieramy z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki.
Gdy ciasto już wyrośnie to dzielimy ja na 9 kulek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy je na placek, można lekko podsypać mąką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy białkiem, które nam zostało. Na środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki umoczonej w mące i układamy truskawki. Posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, grzanie góra-dół. Bułki pieczemy 20-25 minut, aż nam się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby przestygły.
oj porywam dla siebie kilka sztuk!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńOoooo szaleństwo Marzenko!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentują.
Dziękuje bardzo kochanie :-)
UsuńAleż to smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuje Wioletko :-)
Usuńwyglądają perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Zuziu. Pozdrawiam :-)
UsuńWyglądają przepysznie z tą kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMyślisz, że z mąki pszennej pełnoziarnistej wyszłyby takie dobre ?
OdpowiedzUsuńMarzenko możesz spróbować. Ale myśle, że musisz dać odrobinkę więcej płynów :-)
UsuńPysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochanie :-)
UsuńJeszcze nie kupowałam w tym roku truskawek. Koniecznie muszę nadrobić stracony czas!
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana :-) już są pyszne :-)
UsuńOh kruszonka! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńW sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć :-) Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj tak kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńTakich bułeczek nie można odmówić <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie kochana :-)
Usuńcudowne!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś :-)
UsuńBułeczki jak malowane:)
OdpowiedzUsuńDrożdzówki z owocami i kruszonką to poezja smaku.
Twoje są mniamuśne :)
Pozdrawiamy ❤️
Dziękuje bardzo kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, a Twoje bułeczki z truskawkami i kruszonką, palce lizać :-)
Akurat nie wiedziałam co zrobić z truskawkami. Jeszcze troszkę mam, może upiekę :) na razie zrobiłam dżem i ciasto :)
OdpowiedzUsuń