Naleśniki szpinakowe z miodem i twarogiem
Dzień dobry moje słoneczka. Jak wam minął weekend ? mi dobrze i mam nadzieję, że wam także. Mamy poniedziałek i zaczynamy nowy tydzień, nowe wyzwania przed nami i cele. Ja naładowałam w weekend bateryjki i mam mnóstwo energii. A na śniadanko mam takie pyszne zielone naleśniki ze szpinakiem i miodem. Wyszły po prostu przepyszne, no i mają taki cudny zielony kolorek.
Zamiast cukru do naleśników i farszu dodałam miodu akacjowego, bardzo często dodaje miód do różnych dań, jest bardzo zdrowy.
Miód akacjowy jest najsłodszym z miodów i ma jasną barwę, jest bogaty w węglowodany, kwasy organiczne, białko i enzymy. Zawiera dużo magnezu i potasu. Działa na nas uspokajająco i wzmacniająco, wpływa pozytywnie na nasz układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Miód akacjowy może pomóc przy gojeniu się ran - robi się z niego okłady a także pomaga w przeziębieniach. Miód akacjowy jest najlepszy dla diabetyków. Warto wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Zapraszam was także do sklepu pełnego miodowych skarbów Wcinaj Miód - znajdziecie tam bardzo duży wybór różnego rodzaju miodów, mydeł i świec. Czy jedliście kiedyś miód jabłkowy z cynamonem, z maliną czy porzeczką, koniecznie spróbujcie bo jest naprawdę pyszny. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego poniedziałku i smacznego.
Składniki:
- 3 jajka
- 300 ml wody
- 130 ml napoju ryżowego (lub mleka)
- 70 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka miodu akacjowego Wcinaj Miód
- szczypta soli
- łyżka oleju
nadzienie
- twaróg półtłusty
- jogurt naturalny
- miód akacjowy Wcinaj Miód
- truskawki do dekoracji
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z napojem ryżowym (lub mlekiem). Wlewamy wodę. Dodajemy szpinak i ponownie miksujemy - ja użyłam do tego blendera.
Dodajemy miód, sól, olej i mąkę. Wszystko razem miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię i za pomocą łyżki do zupy nalewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.
Przygotowujemy farsz - twarożek mieszamy z jogurtem i miodem. Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w ruloniki lub trójkąty. Podajemy z truskawkami, możemy jeszcze polać po wierzchu miodem.
Uwielbiam miody i od kilku miesięcy regularnie stosuje je w swojej kuchni. Też zamawiam miody z Wcinaj Miód. Aktualnie mam wrzosowy, spadziowy ze spadzi iglastej i spadziowy ze spadzi liściastej. Te dwa ostatnie póki co lubię najbardziej i dodaje je nawet do potraw z mięsem;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Mają pyszne miodki i bardzo duży wybór. Miłego dnia :-)
Usuńapetyczny kolor naleśników:)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne kochana :-)
UsuńNie jadłam jeszcze takich naleśników.
OdpowiedzUsuńWioletko spróbuj koniecznie :-)
UsuńSmacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Beatko :-)
UsuńYes this looks very healthy and good :)
OdpowiedzUsuńombre colored wigs
Thank you :-)
UsuńSzpinak i miód ciekawe połączenie. Nie łączyłem takich smaków. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pysznie :)
UsuńPrzepis jest niesamowity:))zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :-)
UsuńPiękne naleśniki <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKochana wyszły obłędne w smaku :-)
UsuńCudny kolor, zrobię synkowi☺
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i dziękuje :-)
UsuńZielone pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPrzyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z naleśnikami szpinakowymi :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, bo bardzo mnie zaciekawił :D
Pozdrawiam!
Polecam bo są naprawdę pyszne :-)
UsuńWyglądają przepysznie! Idealne dla dzieci!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
Usuńojej jak one pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje Zuziu :-)
UsuńTakich naleśnikòw się nie odmawia 🙂wyglądają obłędnie😍
OdpowiedzUsuńOj tak. Pozdrawiam kochana :-)
UsuńOd jakiegoś czasu mam bardzo ochotę na naleśniki!
OdpowiedzUsuńTo trzeba zrobić. Koniecznie :-)
UsuńPysznie i zdrowo <3
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
Usuńświetny mają kolorek
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńMyślę, że przypadną mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Gosiu :-)
UsuńPychota... chyba już wiem jakie zrobię następnym razem :D
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana i życzę smacznego :-)
UsuńU mnie ostatnio królują naleśniki na wytrawnie: Z cukinią marchewką i serem, z młodą kapustą i twarogiem czy bolońskie.
OdpowiedzUsuńPysznie. Wytrawne też lubimy :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam dodawać miody do różnych potraw, a naleśniki naprawdę zjawiskowe !!!
Dziękuje bardzo kochanie :-)
UsuńTakiego cuda szpinakowego to jeszcze nie widziałem. U mnie naleśniki często lądują na kolacje po treningu. Bardzo fajny przepis musze je kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :-)
UsuńSiostrzeniec mojego partnera lubi naleśniki z miodem :)
OdpowiedzUsuń