Placki ziemniaczane z kiełbasą, pieczarkami i serem żółtym


Cześć słoneczka. No i mamy wyczekiwany piątek i początek weekendu, jeszcze tylko kilka godzin w pracy i luzik. Jakie macie plany na weekend ? ja w sumie nic nie planuję, bo ostatnio pogoda pokrzyżowała mi plany, więc tym razem zobaczymy co się będzie działo. 
Dzisiaj na obiad mam dla was pomysł na pyszne placki ziemniaczane z dodatkami. Koniecznie spróbujcie bo wyszły wspaniałe w smaku. Pozdrawiam was i życzę miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 2 woreczki placków ziemniaczanych Dania Babci Zosi
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- ząbek czosnku
- 2 cebule
- 100 g kiełbasy 
- 60 g sera cheddar
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia


Do miski wsypujemy zawartość woreczków i dodajemy wodę (instrukcja na opakowaniu) i jedno jajko, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem dusimy. Przekładamy do miseczki. Ser żółty ścieramy na tarce. 

Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę. Natkę pietruszki drobno siekamy. 

Pieczarki z cebulką, kiełbasę, ser, wyciśnięty ząbek czosnku i natkę dodajemy do masy ziemniaczanej, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na rumiano z dwóch stron, następnie je odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze i podajemy z ulubioną surówką, ketchupem czy same. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.