Batony owsiano orzechowe - ulubione do zabrania ze sobą na wycieczkę rowerową
Uwielbiam te batoniki, są tak pyszne i naprawdę dodają energii i sił. Ja zazwyczaj je robię i chowam do lodówki i jak potrzebujemy to mamy gotowe małe co nieco. Często zabieramy je ze sobą jak jedziemy na wycieczki rowerowe, taki zastrzyk energii i można jechać dalej. Super się sprawdzają podczas podróży czy pieszych wycieczek. A przygotowanie ich jest naprawdę mega szybkie i mega proste. Zresztą spróbujcie sami jakie są pyszne.
Składniki:
- 100 g odżywki białkowej
- 350 g płatków owsianych
- 100 g płatków orkiszowych
- 250 g napoju ryżowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 40 g mąki migdałowej
- 50 g masła orzechowego
- 50 g posiekanych orzechów (u mnie migdały i nerkowce)
- 50 g suszonej żurawiny
Do miski wkładamy płatki owsiane i orkiszowe, odżywkę białkową i cynamon, wlewamy napój ryżowy (możecie użyć zwykłego mleka). Dodajemy masło orzechowe, cynamon, mąkę migdałową (jeżeli jej nie macie możecie dać wiórki kokosowe), posiekane orzechy i żurawinę (mogą być także rodzynki). Wszystko razem mieszamy. Masa będzie dość gęsta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i dociskamy, można to zrobić za pomocą lekko zmoczonych dłoni. Masę schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Następnie kroimy masę na kawałki i już mamy gotowe batoniki. Batoniki przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Możemy je zabrać ze sobą na rower, super się sprawdzą w podróży, na pikniku czy po treningu.
Uwielbiam takie batony, też sama różne robię;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńWyglądają przepysznie. I jakie są zdrowe.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
Usuńbardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńOj tak! Idealna przekąska na wycieczkę rowerową lub w góry. Koniecznie muszę przygotować! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńDobra przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Łukaszu :-)
UsuńSuper przekąska Marzenko, zdrowo i energetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńDo takich batonów można dodać trochę masła orzechowego. Przełamie słodki smak. Ja lubię takie słodko-słone połączenia.
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :-)
UsuńTakie zdrowe, pyszne i pożywne przekąski lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
Usuńuwielbiam domowe batoniki, następnym razem wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń