Chleb pieczony z garnku żeliwnym


Jak ja lubię piec domowe pieczywo. Nie ma nic pyszniejszego niż kromka takiego domowego, świeżego chleba. Piekę chleby na zakwasie i na drożdżach. Ostatnio bardzo nam smakują te drożdżowe pieczone w żeliwnym garnku. Wychodzą rewelacyjne. A wy pieczecie domowe pieczywo ? mam nadzieję, że tak bo to nic trudnego, trzeba spróbować i samemu się przekonać. 
Taki chlebuś możecie upiec także w blaszce keksówce lub w naczyniu żaroodpornym, także wyjdzie pyszny. 
Pozdrawiam was cieplutko i zapraszam na kromeczkę chlebka. 


Składniki:

- 650 g mąki pszennej typ 750
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 200 g wody
- 350 g kefiru
- 25 g świeżych drożdży lu 7 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100 g słonecznika


Drożdże rozkruszamy w misce i zasypujemy cukrem, rozcieramy łyżeczką i zostawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól, słonecznik.

Do garnka wlewamy wodę i kefir i lekko podgrzewamy (max 37 stopni), wlewamy do mąki i dodajemy drożdże. Jeżeli macie suche drożdże to po prostu je wsypcie razem z cukrem do miski. 

Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Następnie zagniatamy ciasto na blacie podsypanym mąką, formujemy bochenek.

Formę żaroodporną z przykrywką lub garnek żeliwny z pokrywką smarujemy olejem. Chleb posypujemy mąką i przekładamy do garnka. 

Wstawiamy do piekarnika (zimnego) i ustawiamy temperaturę 230 stopni, pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. 

Chleb wyciągamy z garnka i przekładamy na kratkę, aby wystygł. 





Komentarze

  1. Piękny chlebuś :) Domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Piekę chlebki i bułeczki, więc i ten wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta chrupiąca skórka. Kusisz Marzenko tym chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb Marzenko Ci się udał :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas często gości tai chlebek właśnie na jesieni, domowe pieczywko najlepsze pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie słyszałam, że te chleb z garnka jest rewelacyjny, ale jeszcze go nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta chrupiąca skórka,mmm pycha. Gdybym tylko miała taki garnek

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam żeliwną patelnię (bardzo głęboką), to może udałoby się w niej taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe chleby mają jedną wadę.
    Zanim ostygną, znika co najmniej 1/3 bochenka. Nie ma to jak kromeczka z masełkiem.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko piekę ale uwielbiam jeść... ostatnio chleb z garnka żeliwnego podzieliłam na 6 kromek...z grubą ilością masła... i nic więcej do szczęścia nam nie było trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. "Wstawiamy do piekarnika (zimnego) i ustawiamy temperaturę 230 stopni, pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut ..." Razem wychodzi 60 minut - robiłem podobnie (bez kefiru) i po godzinie chleb z mniejszej ilości mąki (500g) był surowy w środku. Trzeba było jeszcze prawie godzinę - domyślam się więc, że te 30 minut to nie od włożenia, a po osiągnięciu 230 stopni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę ten chleb tak jak napisałam w przepisie. W sumie całą godzinę i jest super upieczony :) pamiętaj że piekarniki są różne i każdy musi wyczuć czas pieczenia.

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.