Domowe rogale śniadaniowe


Nie wiem jak wy, ale my uwielbiamy domowe pieczywo. Uwielbiamy także drożdżowe wypieki. Ja bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym, jest w tym całym ugniataniu coś magicznego, coś co mnie relaksuje. Właśnie wczoraj upiekłam takie rogaliki drożdżowe i dzisiaj mamy je na śniadanie. Są po prostu przepyszne, jeżeli lubicie takie domowe wypieki to koniecznie je zróbcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.

Podrzucam wam także kilka innych przepisów na domowe pieczywo:

Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 550
- 30 g świeżych drożdży
- 330 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 90 g roztopionego masła
- szczypta soli
dodatkowo
- jajko do posmarowania rogalików
- sezam lub mak do posypania rogalików


Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je łyżeczką cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, wbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i roztopione masło oraz sól, mieszamy. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Miskę przykrywamy i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Następnie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek, podsypujemy lekko mąką i dzielimy na sześć trójkątów. 

Każdy trójkąt zawijamy na rogaliki. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Rogaliki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogaliki studzimy na kratce. 





Komentarze

  1. Takie rogale z pysznym kakao to same delicje.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, porwałabym takiego rogala na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju jakie one apetyczne! < Jem oczami! Są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak byłam mała uwielbiałam takie rogale :D Twoje przepysznie się prezentują :D
    Przepis sobie zapisałam :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie rogale nie trzeba mnie namawiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo a rogale jak malowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste a jakie apetyczne :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogaliki kuszą swoim pięknym wyglądem. Drożdżowe to ostatnimi czasy moje ulubione ciasto i też chętnie je przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z masełkiem muszą smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W sam raz na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Twoje rogale wyglądają znacznie lepiej od tych kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te rogaliki są genialne. Smakują zarówno na słono, jak i słodko! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. u Ciebie jak zwykle pieczywo idealne ;) uściski

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie robiłam rogali w domu :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.