Drożdżówka z truskawkami i kruszonką


Dzień dobry. Już są. Pierwsze, pyszne słodkie truskawki. No to po prostu musiałam zrobić drożdżowe. Z dużą ilością kruszonki oczywiście. Nie może być inaczej. Nie wiem jak wy ale ja drożdżowe kocham i często gości w moim domu. 
Częstujcie się. Miłego dnia. 

Składniki: 

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- 500 g truskawek


kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.


Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.


Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.


Gdy ciasto już wyrośnie to przekładam je na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. 


Truskawki kroję na pół i rozkładam na cieście i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piekę 55-60 minut, aż się ładnie zarumieni. 


Upieczone ciasto zostawiam, aby przestygło.






Komentarze

  1. Ojej, coś pysznego. Idealna do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa dosłownie. Bardzo dawno nie jadłam takiej drożdżówki

    OdpowiedzUsuń
  3. Z truskaweczkami drożdżowe jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki juz się pojawiają, a ja jeszcze nie upiekłam z nimi ciasta :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.