Focaccia ze szparagami


Focaccia ze szparagami. Mam do was pytanko - jedliście kiedyś focaccię ? taki włoski placek bez sera, coś w stylu pizzy, ale z innymi troszkę dodatkami. Jeżeli jeszcze nie robiliście to koniecznie róbcie, to jest coś pysznego. Focaccię można zrobić na imprezkę, podać w towarzystwie pokrojonych serów, oliwek i wina. Można zrobić na obiad czy podać jako dodatek do grilla. Smakuje rewelacyjnie. Można to ciasto pokroić w paski i moczyć w oliwie, mniam mówię wam jakie to jest pyszne. To jak zachęciłam was do zrobienia ? mam nadzieję, że tak.
Miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 00 lub 550
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- kilka świeżych pomidorków
- kilka zielonych szparagów
- kilka listków świeżej bazylii

Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, wlewamy oliwę i wodę a na koniec płynne drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Rozprowadzamy je na całej powierzchni blaszki za pomocą rąk, można ręce posmarować oliwą, będzie wówczas łatwiej. 

Opuszkami placów robimy w cieście wgłębienia na całej powierzchni i polewamy je wodą zmieszaną z oliwą. Posypujemy solą, przyprawą do pizzy i bazylią. Układamy szparagi, pomidorki i świeżą bazylię. 

Focaccię pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 225 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosami, surówkami, serem, winem. 






Komentarze

  1. Ja raz robiłam, z pieczarkami,ale nie była taka puchata jak Twoja. Twoja wygląda rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, ale lubię szparagi i mam ochote wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam szparagów. Focaccia wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam :) Wygląda kusząco, super pomysł z dodatkiem szparagów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.