Focaccia ze szparagami
Focaccia ze szparagami. Mam do was pytanko - jedliście kiedyś focaccię ? taki włoski placek bez sera, coś w stylu pizzy, ale z innymi troszkę dodatkami. Jeżeli jeszcze nie robiliście to koniecznie róbcie, to jest coś pysznego. Focaccię można zrobić na imprezkę, podać w towarzystwie pokrojonych serów, oliwek i wina. Można zrobić na obiad czy podać jako dodatek do grilla. Smakuje rewelacyjnie. Można to ciasto pokroić w paski i moczyć w oliwie, mniam mówię wam jakie to jest pyszne. To jak zachęciłam was do zrobienia ? mam nadzieję, że tak.
Miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 00 lub 550
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- kilka świeżych pomidorków
- kilka zielonych szparagów
- kilka listków świeżej bazylii
Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, wlewamy oliwę i wodę a na koniec płynne drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Rozprowadzamy je na całej powierzchni blaszki za pomocą rąk, można ręce posmarować oliwą, będzie wówczas łatwiej.
Opuszkami placów robimy w cieście wgłębienia na całej powierzchni i polewamy je wodą zmieszaną z oliwą. Posypujemy solą, przyprawą do pizzy i bazylią. Układamy szparagi, pomidorki i świeżą bazylię.
Focaccię pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 225 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosami, surówkami, serem, winem.
wiosenne danie!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMniam, pyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńJa raz robiłam, z pieczarkami,ale nie była taka puchata jak Twoja. Twoja wygląda rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja obiadowa :-)
Dziękuje bardzo :-)
UsuńNie jadłam, ale lubię szparagi i mam ochote wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana :-) będzie ci smakowała :-)
UsuńNigdy nie jadłam szparagów. Focaccia wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :-)
UsuńDawno nie jadłam :) Wygląda kusząco, super pomysł z dodatkiem szparagów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko. Pozdrawiam :-)
Usuń