Jagodzianki z kruszonką i lukrem
Jagodzianki, pyszne jagodzianki. W sezonie letnim pozycja obowiązkowa. My je uwielbiamy i jak je robię to od razu z dwóch porcji, aby się najeść do syta. Zawsze się znajdzie duża liczba chętnych na takie pyszności. A wy już robiliście w tym roku jagodzianki ? jeżeli nie to koniecznie zróbcie.
Przepis na jagodzianki wykorzystuję także do robienia bułeczek na słodko, nadziewam je dżemem lub serem czy budyniem. Polecam bo ciasto jest łatwe i każdy sobie z nim poradzi bez problemu a smakują rewelacyjnie. To co - kto robi jagodzianki razem ze mną.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- 350 g jagód
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
lukier
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Jagody przed samym użyciem mieszam z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po około 3 łyżeczki jagód, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skleceniem na blaszkę.
Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.
Sok z cytryny mieszam z cukrem pudrem i polewam jagodzianki.
Jagodzianki to dla mnie smak dzieciństwa i smak lata! Pychotka!
OdpowiedzUsuńbiorę kilka i lecę nad jezioro:)
OdpowiedzUsuńale bym teraz zjadla domowa jagodzianke:)
OdpowiedzUsuńMoje klimaty !
OdpowiedzUsuńIdealne do porannego śniadania.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki, ale dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyszły te jagodzianki Marzenko :D
OdpowiedzUsuńIle tej słodkości w jednej bułeczce! Mniam!
OdpowiedzUsuńJuż same zdjęcia robią tzw. smaczek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Jagodzianki :)) nawet mama ostatnio robiła, ale znajoma była nad morzem i zapłaciła w restauracji za jedna 9zł Oo ...
OdpowiedzUsuńMniami te jagodzianki z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Chętnie spróbuje swoich sił z nimi w kuchni
OdpowiedzUsuńo rany jak ja bym zjadła taką pyszną jagodziankę
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych drożdżówek z młodości <3 Pięknie wyszły
OdpowiedzUsuńIdealne <3
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, wypróbowałam i wszyscy degustatorzy zachwyceni.
OdpowiedzUsuńSuper przepis👍 właśnie dzisiaj upiekłam, są pyszne😋
OdpowiedzUsuńObłędne, sprawdzę sama w domku :)
OdpowiedzUsuńBomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki
OdpowiedzUsuńNieźle to wygląda na prawdę!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, dziękuję!
OdpowiedzUsuń