Kotlety z brokuła i kalafiora
Kotlety z brokuła i kalafiora to mój dzisiejszy pomysł na obiad. Robi się je bardzo szybki i są naprawdę przepyszne. Można je podać same, można zrobić do nich jakąś surówkę czy sos np. pieczarkowy, podać z mięsem - jak lubicie. Spróbujcie - jestem pewna, że będą wam smakowały.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na obiady:
KOTLETY Z BROKUŁA I KALAFIORA
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 4
- 300 g surowego brokuła
- 200 g surowego kalafiora
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta lub dwie pieprzu
- natka pietruszki
- olej do smażenia kotletów
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
Kalafior i brokuła dzielimy na różyczki i miksujemy w malakserze lub ścieramy na tarce. Przekładamy do miski.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do kalafiora.
Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, na rumiano z dwóch stron.
Uwagi - jakby masa była zbyt rzadka to można dodać łyżkę mąki lub bułki tartej.
ale super przepis!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich kotletów. Na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńOj jak ja lubię takie rzeczy! Do tej pory robiłam tylko z brokułu połączonego z serem.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńTrzeba by wypróbować ten przepis.
Maruda.
Fajny pomysł na obiad w wersji wege:)
OdpowiedzUsuńfajne kotleciki
OdpowiedzUsuńFaktycznie, szybkie w wykonaniu
OdpowiedzUsuń