Marchewka z miodem i imbirem


Dzień dobry kochani. Mam dzisiaj dla was super przepis na marchewki. Jakiś czas temu byłam ze znajomymi w restauracji i jadłam takie marchewki podane razem z ziemniakami i polędwiczkami. Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam je odtworzyć w domu. Składnikiem, który robi całą robotę jest imbir i miód. Te składniki sprawiają, że marchewki mają bardzo fajny smak. 
Marchewkę możesz upiec w piekarniku lub ugotować. Ja zdecydowanie wolę pieczoną marchewkę, piekę ją około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 

Koniecznie spróbujcie, mówię wam są przepyszne. 


Składniki:

- 500 g marchewek
- kawałek imbiru
- łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii


Marchewki obieramy. Możemy je ugotować lub upiec w piekarniku. 

Ugotowane lub upieczone marchewki odkładamy. 

Rozgrzewamy patelnię. Wkładamy masło i rozpuszczamy go. Dodajemy pokrojony imbir na plasterki i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu, uważajcie aby nie był on zbyt duży bo masło zacznie nam się przypalać. Dodajemy miód i mieszamy. 

Na patelnię przekładamy marchewki i wszystko razem mieszamy, chwilkę podgrzewamy. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i suszoną bazylią.

Jeżeli lubisz smak imbiru i chcesz, aby marchewki były bardziej wyraziste w smaku to możesz zetrzeć kawałek imbiru (łyżeczka wystarczy) i dodać razem z kawałkami do masła. 

To bardzo fajny dodatek do obiadu zamiast surówki. 





Komentarze

  1. To musi być ciekawe połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka w takiej wersji musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie marchewki z miodem 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla surówki. :) Muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam niedawno według bardzo podobnego przepisu. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewki piecze się z oliwą na blasze? Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Chcę przygotować tylko, żeby nie zrobił się z nich suchy wiór.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewki piecze się z oliwą na blasze? Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Chcę przygotować tylko, żeby nie zrobił się z nich suchy wiór.

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś nowego chętnie spróbuję, wydaje się smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne przełamanie smaku. słodkość miodu i ostry smak imbiru. Do tego trzeba mieć na uwadze prozdrowotne właściwości miodu i imbiru. Pozdrawiam serdecznie. Polecam miód lipowy prosto od pszczelarza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.