Marchewka z miodem i imbirem
Dzień dobry kochani. Mam dzisiaj dla was super przepis na marchewki. Jakiś czas temu byłam ze znajomymi w restauracji i jadłam takie marchewki podane razem z ziemniakami i polędwiczkami. Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam je odtworzyć w domu. Składnikiem, który robi całą robotę jest imbir i miód. Te składniki sprawiają, że marchewki mają bardzo fajny smak.
Marchewkę możesz upiec w piekarniku lub ugotować. Ja zdecydowanie wolę pieczoną marchewkę, piekę ją około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Koniecznie spróbujcie, mówię wam są przepyszne.
Składniki:
- 500 g marchewek
- kawałek imbiru
- łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
Marchewki obieramy. Możemy je ugotować lub upiec w piekarniku.
Ugotowane lub upieczone marchewki odkładamy.
Rozgrzewamy patelnię. Wkładamy masło i rozpuszczamy go. Dodajemy pokrojony imbir na plasterki i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu, uważajcie aby nie był on zbyt duży bo masło zacznie nam się przypalać. Dodajemy miód i mieszamy.
Na patelnię przekładamy marchewki i wszystko razem mieszamy, chwilkę podgrzewamy. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i suszoną bazylią.
Jeżeli lubisz smak imbiru i chcesz, aby marchewki były bardziej wyraziste w smaku to możesz zetrzeć kawałek imbiru (łyżeczka wystarczy) i dodać razem z kawałkami do masła.
To bardzo fajny dodatek do obiadu zamiast surówki.
To musi być ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńpiękny kolorek:)
OdpowiedzUsuńMarchewka w takiej wersji musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie marchewki z miodem 😍
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla surówki. :) Muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaku.
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno według bardzo podobnego przepisu. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńMarchewki piecze się z oliwą na blasze? Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Chcę przygotować tylko, żeby nie zrobił się z nich suchy wiór.
OdpowiedzUsuńMarchewki piecze się z oliwą na blasze? Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Chcę przygotować tylko, żeby nie zrobił się z nich suchy wiór.
OdpowiedzUsuńCoś nowego chętnie spróbuję, wydaje się smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie lubię imbiru. Po prostu go nie znoszę:D
OdpowiedzUsuńŚwietne przełamanie smaku. słodkość miodu i ostry smak imbiru. Do tego trzeba mieć na uwadze prozdrowotne właściwości miodu i imbiru. Pozdrawiam serdecznie. Polecam miód lipowy prosto od pszczelarza.
OdpowiedzUsuń