Mini placki z truskawkami i bananem


Tak mi się spodobały te malutkie placuszki, że ostatnio robię je bardzo często. To nic, że trzeba troszkę dłużej stać i je smażyć, w takiej wersji bardzo mi się podobają i bardzo mi smakują. 
Usmażyłam placki i podałam je z truskawkami, bananem, masłem orzechowym i startą gorzką czekoladą. Jak dla mnie śniadanie idealne. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego piątku, już za kilka godzin zaczynamy weekend. 


Składniki:

- 2 jajka
- 20 g erytrytolu lub cukru
- 200 ml kefiru
- 100 ml napoju ryżowego lub mleka
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
dodatki
- truskawki
- banan
- masło orzechowe
- gorzka czekolada


Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je na puch z erytrytolem lub cukrem. 

Dodajemy kefir, napój ryżowy oraz olej i dalej miksujemy. 

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta tworząc małe placuszki, ja dawałam jedną łyżeczkę ciasta. Smażymy placki na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Gotowe placki układamy na talerzach naprzemiennie z pokrojonymi truskawkami, bananem i masłem orzechowym. Posypujemy startą czekoladą. 





Komentarze

  1. Placuszki prezentują się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze śniadanie! wspaniałe na weekend!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one wyglądają. Coś obłędnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki taniej więc i ja się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój syn by je wcinał za dwóch :-)czyli już mam pomysł na śniadanie weekendowe ;-) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo kochana. Pozdrawiam i życzę smacznego :-)

      Usuń
  6. Jakie cudne i smakowite maleństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak one pysznie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na letnie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapisuję przepis! takie placuszki na pewno zrobią furrorę wśród najmłodszych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładny, piękny, a także uroczy wygląd tego naleśnika ... oczywiście także pysznego, co sprawia, że ​​też chcę go ugotować. Dziękuję za twój przepis. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają uroczo. Na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne nawet jako przekąska dla gości ❤️

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne te maluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O na coś takiego właśnie mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.