Pesto z liści rzodkiewki i bazylii
Robiliście kiedyś pesto z liści rzodkiewki i bazylii ? jeżeli nie to koniecznie zróbcie. Teraz jak mamy rzodkiewkę prosto z ziemi warto wykorzystać jej listki. Takie pesto jest przepyszne. Ja je wykorzystuję jako smarowidło do kanapek. Przygotowuje z pesto makaron, dodaje do pieczonych warzyw, do kotletów czy mięs. A nawet smaruje nim naleśniki. Jest naprawdę wiele zastosowań. Polecam bo naprawdę warto.
Składniki:
- pęczek bazylii
- duży pęczek liści rzodkiewki
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki płatków migdałów
Do naczynia miksującego wkładamy liście rzodkiewki i bazylii. Ja akurat miałam liście od kolegi, który ma własną rzodkiewkę w swoim ogródku, tak więc takie liście są najlepsze z domowej uprawy.
Dodajemy olej (na początku dodaj jedną łyżkę a potem w razie potrzeby dodać drugą, ilość zależy także od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać - rzadszą czy gęściejszą a także od ilość liści).
Dodajemy czosnek (ilość zależy od wielkości ząbków i twoich upodobań smakowych), dodajemy sól i pieprz, płatki migdałów (możesz dać inne orzechy) i wszystko razem miksujemy - ja miksuje blenderem z pojemnikiem z nożami.
Takie pesto wykorzystuje do smarowania kanapek, do makaronu czy ryżu a także do pieczonych warzyw czy ziemniaków.
Kocham pesto więc to moje smaki szczególnie z makaronem ^^
OdpowiedzUsuńwspaniały kolor! bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńKiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa dziś będę robić z natki pietruszki :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie pesto z makaronem :)
OdpowiedzUsuńPyszne pesto ;)
OdpowiedzUsuń