Zapiekanka z kurczaka i warzyw
Dzień dobry kochani. Ostatnio zrobiłam na obiad taką fajną i szybką zapiekankę z mięsa drobiowego i warzyw. Powiem wam, że wyszła taka dobra, że w ten weekend robię znowu powtórkę. W zasadzie do takiej zapiekanki można dać wszystko, ja akurat miałam pieczarki, cukinię i paprykę. Ale mogą to być jakieś mrożone warzywa nawet, fasolka, kalafior czy brokuł. Można dodać marchewkę i groszek, kukurydzę czy nawet ogórki konserwowe. Koniecznie spróbujcie takiej wersji. Jestem pewna, że wam zasmakuje. Pozdrawiam i życzę miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka i czosnek granulowany
- czosnek niedźwiedzi i suszona bazylia
- pół cukinii
- 400 g pieczarek
- pół papryki żółtej i czerwonej
- łyżka oleju
- suszony tymianek
- 200 g sera żółtego
Filet z kurczaka kroimy na cienkie plastry i wkładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi i bazylię. Mieszamy i układamy mięso w naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni.
Na wierzch mięsa układamy podsmażone pieczarki, plastry cukinii i pokrojone papryki.
Posypujemy jeszcze suszonym tymiankiem i solą.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Następnie wyciągamy naczynie i odlewamy nadmiar wody z warzyw (zostawcie odrobinkę na dnie).
Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, samą, z ryżem czy makaronem, z surówkami.
U Ciebie jak zawsze same pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuje ci bardzo kochanie :-)
UsuńUwielbiam tego typu zapiekanki. Pychota.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Wioletko. Pozdrawiam :-)
UsuńPychota *.*
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOjjj dawno nie jadłam zapiekanki i już mam ochotę. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad kochana :) bardzo lubię takie dania w lecie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńPyszny letni obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zjadłabym taką zapiekankę ;)
OdpowiedzUsuńTaką zapiekankę nazywam zapiekanką z nawinem, bo dodaję do niej to, co się nawinie w lodówce :)
OdpowiedzUsuńTestowałam wczoraj na kolację i jest naprawdę mega. Super przepis. Szybka w przygotowaniu i fajna w smaku, polecam!
OdpowiedzUsuńAle pyszna :) Taka zapiekanka idealnie pasuje na letni obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńKurcze, aż szkoda, że nie jem mięsa ;)
OdpowiedzUsuńszybko i pysznie
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam zapiekanki. Mam nadzieję, że po odgrzaniu w mikrofali będzie smakować równie dobrze. Jem obiad w pracy, ale wolę gotować w domu.
OdpowiedzUsuń