Kopytka z dynią
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 200 g dyni
- 170 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130-150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka masła
- łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na
kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy,
usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy.
Następnie odcedzamy i studzimy.
Wystudzone ziemniaki z dynią i twarogiem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.
Na stolnicę lub blat podsypany mąką
wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na
kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę
soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i
gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut.
Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.
Po ugotowaniu układamy na talerze, aby wystygły.
Do jednej miski wbijajmy jajko i roztrzepujemy je widelcem, do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Kopytka obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z masłem i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Gotowe kopytka przekładamy na talerze, Możemy je posypać cukrem, cynamonem lub polać miodem.
„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw"- www.ziemniakiczykartofle.com.