Kopytka w sosie pomidorowym
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 150-200 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
- świeża bazylia
- tarty parmezan
Ziemniaki przekładamy do miski i tłuczemy
tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i pieprz do smaku.
Najpierw dodajcie 150 g mąki, potem w razie potrzeby jej dosypcie więcej, ilość
mąki zależy od tego jakie mamy ziemniaki.
Gotową masę dzielimy na części, z każdej z
nich robimy rulon na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Kroimy na
kawałki.
W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką
soli i łyżką oleju, porcjami wkładamy kopytka i gotujemy od momentu wypłynięcia
3-4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową kopytka na talerze.
Sos pomidorowy - ja mam gotowe sosy domowe, które robię zawsze w słoiczkach na zimę - tutaj macie przepis.
Sos przekładam na patelnię i podgrzewam, dodaje kopytka i chwilę wszystko razem jeszcze podgrzewam. Przekładam na talerze, posypuję posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Jeżeli nie macie takiego domowego sosu pomidorowego możecie użyć kupnego ze sklepu, super się sprawdzi passata pomidorowa.
uwielbiam takie kopytka!
OdpowiedzUsuńTwoje kopytka wyglądają pysznie🙂. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńMoja kochana mama takie robiła :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takich kopytek jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTez takich kopytek nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńcudowne muszą być w takim sosie <3
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na kopytka
OdpowiedzUsuńKocham wszystko, co w pomidorowym sosie!
OdpowiedzUsuń