Muffinki jogurtowe z borówkami
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g borówek amerykańskich
Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy borówki i ponownie mieszamy.
Foremki do muffinek układamy na blaszce. Wypełniamy je tak do 3/4 wysokości. Ja mam takie papilotki silikonowe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wykładamy blaszkę, czekamy 10 minut, aż przestygną, wyciągamy muffinki z papilotek i układamy je na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe muffinki możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Mniam, mniam. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńA ja jeszcze poluję na śliwki :) Babeczki pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochanie. Za mną chodzi jeszcze drożdżowe ze śliwkami.
UsuńWłaśnie szukałam pomysłu na coś pysznego na bazie jogurtu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że znalazłaś. Smacznego :-)
Usuńśliczne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Izuś :-)
UsuńMmmm, pięknie podane i smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńWitam serdecznie z kangurowa, Happy New Year 2023.
OdpowiedzUsuń