Tort bezowy z erytrytolem
Dzień dobry kochani. Jak tam wasze zdrówko i samopoczucie ? Mam nadzieję, że wszystko jest u was w porządku. Dzisiaj chciałabym was poczęstować pysznym torcikiem bezowym, który był takim, że tak powiem eksperymentem bo zrobiłam go bez cukru i dodałam erytrytol. Tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie i czy w ogóle będzie smaczny. Powiem wam, że wyszedł super. Co prawda ma inny smak niż beza przygotowana tradycyjnie z cukrem, ale osoby, które muszą unikać cukru spokojnie mogą sobie taką bezę zrobić i zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia.
Krem zrobiłam z serka mascarpone, śmietany i kajmaku. Oczywiście możecie zrobić bez dodatku kajmaku i dodać również erytrytol.
To co, kto ma ochotę na kawałek, zapraszam. Życzę wam miłego weekendu i smacznego.
Składniki:
- 6 białek jaj
- 180 g erytrytolu zmielonego na puder
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce erytrytolu i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, na koniec wlewamy sok z cytryny i miksujemy ale już na małych obrotach.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na którym odrysowujemy dwa koła. Wykładamy ubitą pianę na obrys kół - ja zostawiłam wyższe boki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, funkcja termoobieg i wkładamy blaszkę z bezą. Od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy bezę około dwóch godzin. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Jak już beza się upiecze to otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę, aby wystygła.
Przygotowujemy krem - ja miałam 250 g serka mascarpone, 500 ml śmietany 36%, 3 łyżki kajmaku. Wszystko razem zmiksowałam. Przełożyłam blaty bezy i udekorowałam malinami i borówkami. Schłodziłam ją przed podaniem w lodówce.
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuje bardzo :-)
UsuńDawno nie jadłam takiego tortu. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) pozdrawiam :-)
Usuńwspaniały tort!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochanie :-)
Usuńidealny
OdpowiedzUsuńCudowny torcik :D Nigdy nie robiłam tortu bezowego, nie jestem pewna czy mój piekarnik by podołał :D
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć składnik - skrobia ziemniaczana? Pytam, bo tradycyjny przepis na beze opiewa, tylko o białka, szczyptę soli i cukier.
OdpowiedzUsuńTak można pominąć :-)
UsuńCzy można zrobić bezę dzień wcześniej? Krem dać od razu czy dopiero w dniu podania? Trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńczy ta beza jest krucha
OdpowiedzUsuń