Sałatka z tortellini
Tortellini gotujemy, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną żółtą paprykę, pokrojonego w kostkę ogórka, oliwki, pokrojonego fileta i ser żółty w kostkę.
Składniki:
W misce mieszamy ze sobą jajka, napój kokosowy, cynamon i cukier.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło.
Kromki chałki zanurzamy w jajku, obtaczamy porządnie z dwóch stron i smażymy na patelni na rumiano.
Podajemy z owocami i miodem.
Składniki:
Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich na kolejne cztery części, podsypując blat mąką. Każdy część rozwałkowujemy na taki owalny placek Na końcu jednej części nakładamy nadzienie - twaróg i marmoladę a drugi koniec nacinamy tworząc paseczki. Zwijamy koniec z nadzieniem i przykrywamy paseczkami - chowający je pod spód.
Bułeczki układamy na blasze z papierem, smarujemy mlekiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu bułeczki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Dynię pieczemy i rozgniatamy widelcem razem z bananem.
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy banana i dynię, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem miksujemy blenderem.
Rozgrzewamy gofrownicę. Łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano.
Upieczone gofry przekładamy na kratkę.
Podajemy z jogurtem, owocami, ziarnami kakaowca.