Afrykańska zupa gulaszowa
Witam się z wami słoneczka. No i mamy listopad i za oknem zrobiło się tak szaro i buro i coraz zimniej. Trzeba zdecydowanie wyciągnąć z szafy szaliki, ciepłe czapki i zakładać grubszą kurtkę. Dbamy o siebie i zdrowie i ciepło się ubieramy, mimo pogody wychodzimy na spacery bo to wzmacnia naszą odporność i zdrowo się odżywiamy. U mnie teraz królują zupy, uwielbiamy je. Przychodzę z pracy, odgrzewam i w ciągu kilku minut mam pyszny, syty obiad. A taka gorąca zupa idealnie rozgrzewa. Dzisiaj mam dla was zupkę afrykańską, która ma w sobie wszystkie smaki - pikantny, kwaśny i słodki. Dodatek masła orzechowego, limonki i ostrej papryki dodaje zupie zupełnie inny charakter. Zapraszam i życzę smacznego.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- filet z kurczaka
- puszka pomidorów
- 50 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół limonki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki
- łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. Pieczarki z cebulką także przesmażamy na patelni, dodajemy marchewkę i paprykę. Na koniec dodajemy przyprawy - ostrą paprykę i cynamon, mieszamy.
Warzywa razem z mięsem przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
Następnie dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, śmietanę, masło orzechowe oraz sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zupę natką pietruszki.
Biorę udział w super kampanii promującej spożycie ziemniaków, jest taka fajna zabawa na facebooku - bitwa pomiędzy teamem ziemniaki a teamem kartofle - ja jestem w ziemniakach i walczymy dzielnie, aby to nasze przepisy zyskały sobie uznanie czytelników - jak masz ochotę to zajrzyj https://www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i zagłosuj na danie, które najbardziej ci się spodoba, bitwa jest w formie fajnej zabawy a dania wszystkie są wspaniałe.
„Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw"- www.ziemniakiczykartofle.com. pl.
bardzo ciekawy przepis, jesienią lubię zupy!
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu, ja też je uwielbiam :-)
UsuńAle pyszności :D Uwielbiam zupy
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńMojemu mężowi już cieknie ślinka na myśl o takim gulaszu.
OdpowiedzUsuńCieszę się Wioletko i polecam, bo zupa jest pyszna :-)
UsuńTaka zupa idealnie wkomponowuje się w obecną porę roku :-)u nas jemy raczej mało zup, ale na taką to by się chłopaki skusili jak nic :-) Pyszna
OdpowiedzUsuńKochana spróbuj koniecznie, jest po prostu super w smaku :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńtaka zupa to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńSuper Izuś, cieszę się :-)
UsuńGenialna jest ta zupa!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Patrycjo :-)
UsuńJestem olbrzymią fanką takich zup.
OdpowiedzUsuńSuper kochana :-)
UsuńJesienią i zimą bardzo lubię takie aromatyczne i pożywne zupy :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo teraz takie zupki smakują najlepiej :-)
UsuńNieomal czuję aromat tej zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko Mirosławo :-)
UsuńBardzo lubię takie zupy. Pysznie wygląda 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam ten czas rozgrzewających, pożywnych zup :) Jestem bardzo ciekawa jej smaku.
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam :-)
UsuńŚwietny pomysł na jesienny obiad!!! Taka zupka po powrocie z zimnego dworu?! Marzenie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Gosiu :-)
UsuńU nas zupa jest raz w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, u nas nawet co drugi dzień :-)
UsuńMusi być pyszna i pożywna :) Na jesień i zimę takie zupki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń