Drożdżówki z twarogiem i marmoladą
Składniki:
Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich na kolejne cztery części, podsypując blat mąką. Każdy część rozwałkowujemy na taki owalny placek Na końcu jednej części nakładamy nadzienie - twaróg i marmoladę a drugi koniec nacinamy tworząc paseczki. Zwijamy koniec z nadzieniem i przykrywamy paseczkami - chowający je pod spód.
Bułeczki układamy na blasze z papierem, smarujemy mlekiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu bułeczki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Mniam, mniam. Idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńBez marmolady dla mnie proszę :D
OdpowiedzUsuńOczywiście nie ma problemu :-)
Usuńwspaniałości! uwielbiam drożdżowe wypieki!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńDawno, dawno temu upieczenie drożdżowego ciasta skończyło się klapą. Zresztą teściowa robi wyśmienite, więc jej pozostawiłam te ciasta. Ale muszę się w końcu przemóc i zrobić dobry początek. Drożdżówki pachną i kuszą - weź się do pracy. Dzisiaj pieczenie chleba (na zakwasie)więc kolejnym wypiekiem będą drożdżówki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKochana nie poddawaj się. Ja kocham drożdżowe :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMuszę wypróbować ten sposób formowania, cudnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Pozdrawiam :-)
UsuńPiękne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńBardzo smakowite drożdżówki i jak pięknie uformowane! Cudowne <3
OdpowiedzUsuńDziękuje Kasiu. Miłego dnia kochana :-)
UsuńWłaśnie zaparzyłam kawę... poproszę jedną bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się słoneczko :-)
UsuńSuper pomysł na zwiajnie ciasta :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Fajnie to potem wygląda :-)
UsuńJakie ładne te drożdżóweczki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko :-)
UsuńCudowne drożdżówki Marzenko
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńKoniecznie spróbuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Życzę smacznego :-)
UsuńChętnie bym zjadła taką drożdżóweczkę :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
Usuńslicznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńCzy moze byc inny typ maki np.650 albo tortowa?
OdpowiedzUsuńTak może być. Fajnie też wychodzą z orkiszowej jasnej 😃
Usuń