Drożdżówki z twarogiem i marmoladą

 


Dzień dobry w poniedziałek kochani. Za oknem dzisiaj deszcz a wczoraj było takie piękne słoneczko. Jakiś taki szaro bury ten listopad. Dzisiaj mam dla was pyszne bułeczki do kawki z twarogiem i marmoladą jabłkową. Uwielbiam piec drożdżowe wypieki, mogłabym robić ciasto drożdżowe codziennie. Przepis na drożdżowe jest w naszej rodzinie od lat, mój dziadek też lubił piec drożdżowe, moja mama a teraz ja. Zawsze wychodzi a z tego przepisu zrobicie różne bułeczki, rogale czy ciasto drożdżowe. Polecam, wypróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę wam cudownego dnia. 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
nadzienie
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- marmolada jabłkowa
- mleko do posmarowania bułeczek


Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 

Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich na kolejne cztery części, podsypując blat mąką. Każdy część rozwałkowujemy na taki owalny placek Na końcu jednej części nakładamy nadzienie - twaróg i marmoladę a drugi koniec nacinamy tworząc paseczki. Zwijamy koniec z nadzieniem i przykrywamy paseczkami - chowający je pod spód. 

Bułeczki układamy na blasze z papierem, smarujemy mlekiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Po upieczeniu bułeczki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 












Komentarze

  1. Mniam, mniam. Idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez marmolady dla mnie proszę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałości! uwielbiam drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno, dawno temu upieczenie drożdżowego ciasta skończyło się klapą. Zresztą teściowa robi wyśmienite, więc jej pozostawiłam te ciasta. Ale muszę się w końcu przemóc i zrobić dobry początek. Drożdżówki pachną i kuszą - weź się do pracy. Dzisiaj pieczenie chleba (na zakwasie)więc kolejnym wypiekiem będą drożdżówki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana nie poddawaj się. Ja kocham drożdżowe :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować ten sposób formowania, cudnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite drożdżówki i jak pięknie uformowane! Cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zaparzyłam kawę... poproszę jedną bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na zwiajnie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładne te drożdżóweczki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zjadła taką drożdżóweczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moze byc inny typ maki np.650 albo tortowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być. Fajnie też wychodzą z orkiszowej jasnej 😃

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.