Porozmawiajmy - dlaczego warto jeść zupy
Dlaczego warto jeść zupy, czy są one dobrym pomysłem na danie pełne zdrowych i pysznych składników. Moja odpowiedź brzmi - jak najbardziej tak. Ja zupy uwielbiam i gotuję ich naprawdę sporo, czasami w tygodniu jemy same zupy a na weekend przygotowuje coś innego. Gotuję zawsze duży garnek i mamy obiad na dwa dni. Jak przyjdziemy z pracy to wystarczy tylko zupę odgrzać i już można jeść taką pyszną i rozgrzewającą. Ja lubię zupy pełne warzyw, czasami dodaje do nich mięso, lubię zupy kremy, z kaszą czy makaronem.
Bardzo często wrzucam do garnka co mam pod ręką, miksuje i jemy ze smakiem. Takie zupy kremy to super sposób na "przemycenie" w daniu warzyw zwłaszcza jeżeli chodzi o dzieci, jak zmiksujemy taką zupkę to dziecko zje z apetytem i nie będzie marudziło, że coś zielonego w niej pływa.
Zupy możemy jeść o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Są proste i dość szybkie do przygotowania i każdemu wyjdą bez problemu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, ugotować i już mamy pyszny posiłek.
Zupy są bardzo pożywne, zawierają dużo błonnika, witamin - jest potas, witamina A, E, B, magnez, żelazo. Super wpływają na nasz metabolizm. Można je jeść przez cały rok, jesienią i zimą korzystamy z mrożonek, mamy dynię, buraki, latem fasolkę, świeże pomidory, kalafiora. Wyczarować coś pysznego można z każdego warzywa, nawet z ziemniaków.
Zupy pomagają także nawodnić organizm. Polecane są dla osób, które mają problemy żołądkowe, są po operacjach - lekkie zupy nie obciążają układu trawiennego i pomagają się wzmocnić, łatwiej jest zjeść zupę pełną warzyw niż same warzywa na talerzu.
Jesienią i zimą super rozgrzewają, przygotuj sobie zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry, dodaj szczyptę chilli i kurkumę. No i nie trzeba zbyt długo stać w kuchni i przygotowywać posiłki, teraz jak wszyscy są zabiegani, pracują, mają coraz mniej czasu na wszystko ugotowanie garnka zupy na dwa dni to świetne rozwiązanie i oszczędność czasu. Zupy możemy także mrozić.
Ja często sięgam po zupy Dania Babci Zosi i chciałabym was zachęcić do spróbowania jakie są pyszne. W składzie są tylko same naturalne składniki, suszone warzywa i dodatki w postaci kaszy czy ciecierzycy. Ja dodaje do nich różne składniki jeszcze - kawałki ziemniaków, mięso, inne warzywa, miksuje lub podaje z dodatkiem śmietany czy zielonej natki pietruszki. Smakują wspaniale i same w sobie stanowią pełnowartościowy posiłek. Zajrzyjcie sobie na ich stronę i zobaczcie jakie zupki oferują. Do końca listopada macie także zniżkę - 20 % na zakupy z kodem kulinarnamaniusia.
O tak! Zupy to zdrowy i pełnowartościowy posiłek <3
OdpowiedzUsuńMój mąż to taki zupny chłopak. Cały czas by jadł tylko zupy.
OdpowiedzUsuńU mnie chłopaki mają długie zęby na zupy, ale staram się jak mogę, żeby były nie tylko konkrety, ale i zupy :-) Sama osobiście bardzo lubię zupy, a jak gotuje to zawsze na 2 dni.
OdpowiedzUsuńMy jadany zupy raz w tygodniu (znaczy, raz gotujemy, a jemy 2-3 dni). :)
OdpowiedzUsuń