Chleb pszenno-żytni drożdżowy
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy go na łyżce oleju. Dodajemy sos pomidorowy i pomidory z puszki. Chwilkę wszystko razem gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zioła.
Przygotowujemy beszamel - do garnka wkładamy masło i mąkę, podgrzewamy. Mieszamy i dolewamy mleko, gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, układamy połowę makaronu, znowu sos i makaron. Następnie przekładamy na makaron sos beszamelowy.
Zapiekamy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 30 minut. Następnie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu wyciągamy zapiekankę i dajemy jej odpocząć 10 minut.
Inspiracja - zapiekanka Moniki @pysznieczyprzepysznie