Ser domowy z mleka
Dzień dobry moje kochane słoneczka, jak wam minął mikołajkowy weekend ? mam nadzieję, że dobrze i każdy z was znalazł jakiś drobny prezent w butach. U nas było bardzo miło i rodzinnie.
Mam dzisiaj dla was super przepis na domowy ser z mleka, jest po prostu przepyszny. Koniecznie spróbujcie bo warto. Przepis na ten ser podrzuciła mi moja koleżanka Ela @elakondrat i tak bardzo mi zasmakował, że robię go cały czas i wam tutaj także wrzucam przepis, jestem pewna, że będzie wam smakował. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego poniedziałku.
Składniki:
- 1 l mleka w butelce 3,2%
- 200 g jogurtu gęstego lub śmietany 12%
- 100 g kefiru
- 3 jajka
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy sól. Zagotowujemy. Musimy uważać, aby mleka nie przypalić.
Dodajemy ubite rózgą jajka i jogurt z kefirem. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż widoczny będzie proces oddzielania się serwatki (będą robić się takie grudki) trwa to jakieś 5-10 minut.
Przelewamy wszystko na sitko wyłożone gazą i dociskamy łyżką. Przykrywamy ser gazą i dociskamy - ja położyłam na ser miseczkę i słoik z dżemem.
Zostawiamy ser na 2-3 godziny i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnie wyciągamy z gazy i już możemy jeść. Możecie dodać do serka jakieś zioła, pietruszkę czy koperek, czarnuszkę, suszone pomidory.
Uwielbiam taki twarożek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sery.
OdpowiedzUsuńDomowy ser smakuje najlepiej ;)
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje właśnie taki domowy serek.
OdpowiedzUsuńPyszny na świeżą bułeczkę. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńsuper wyszedl:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńile sera wychodzi z tej porcji produktów
OdpowiedzUsuńSuper fajne przepisy :)
OdpowiedzUsuńCzy domowy twaróg ma zbliżony smak do sklepowego? Jeśli bardzo się różni, niestety rodzina nie zje. Zbyt duże przyzwyczajenie do przemysłowych produktów i smaków.
OdpowiedzUsuńSmak tego sera jest zbliżony do sklepowego tak więc polecam i pozdrawiam 😃
UsuńSamodzielne wykonanie sera jest bardzo fajnym pomysłem. Super przepis.
OdpowiedzUsuń