Zupa grzybowa z białą kiełbasą

 

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszną zupkę grzybową, którą podałam z makaronem i białą kiełbasą. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna. 
Białą kiełbasę mam od Masarni Władysławowo Zawistowski - od lat kupuje wędliny tylko tam, są naprawdę pyszne i bardzo dobrej jakości, naturalne wyroby podrobowe i tradycyjnie wędzone wędliny - wyroby jak za dawnych lat. Jeżeli jesteście z Bydgoszczy lub okolic to koniecznie spróbujcie, możecie także zamówić wyroby z dostawą do domu - Bydgoszcz i okolice. Naprawdę polecam. 
Wracając do zupy - możecie taką zrobić na świąteczny stół, jestem pewna, że będzie wam smakowała. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego poniedziałku. 


Składniki:

- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały por
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- łyżka masła
- 30 g suszonych grzybów
- ugotowany makaron
- sól, pieprz
- koperek
- 100 ml śmietany 12%
- 300 g białej kiełbasy - użyłam od Masarnia Władysławowo Zawistowski


Pieczarki kroimy w plasterki, grzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, solimy je i podsmażamy, powinny puścić wodę i się lekko udusić. Następnie dodajemy do nich cebulkę i łyżkę masła. Podsmażamy chwilkę.

Do garnka wlewamy bulion i dodajemy marchewkę, pietruszkę i por. Dodajemy grzybki razem z wodą i pieczarki z cebulką i gotujemy pod przykryciem.

Kiełbasę wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie kroimy ją na plasterki i podsmażamy na patelni.

Dodajemy białą kiełbasę oraz makaron. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek.







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.