Chleb pszenno orkiszowy z garnka
Dzień dobry moje słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszny, domowy chleb. Uwielbiam domowe pieczywo i uwielbiam piec chleby. Zapach jaki się unosi po całym mieszkaniu jest magiczny a samo przygotowanie i pieczenie pieczywa ma dla mnie moc odstresowującą. Odpoczywam.
Ten chleb zrobi każdy bez problemu i zawsze wyjdzie. Koniecznie spróbujcie bo jest taki pyszny. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem a upiec go rano, możecie także przygotować go rano a upiec wieczorem, jak wam pasuje. Naprawdę warto.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej typ 500
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, orkiszową, sól. Wlewamy wodę i drożdże. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.
Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.
Pychotka :) Domowe pieczywo nie ma konkurencji :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda :-)
Usuńjak on pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWygląda rewelacyjnie. Pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńWygląda pysznie, czy zamiast świeżych drożdży można dac instant? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńPaulina
Tak oczywiście :-) 11 g wystarczy :-)
UsuńWyborny chlebek <3 Prezentuje się niezwykle smacznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńUwielbiam świeży chleb. Zwłaszcza, jak jest on domowej roboty
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy :-)
Usuńidealnie wygląda
OdpowiedzUsuńAle pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńWygląda super 😊 czy ciasto na chleb trzymamy w lodówce ?
OdpowiedzUsuńCiasto na chleb trzymamy w temperaturze pokojowej 😃
UsuńSuper chlebuś jeszcze nie kosztowałem bo gorący wygląda extra
OdpowiedzUsuńczy naczynie musi byc wczesniej nagrzane .
OdpowiedzUsuń