Naleśniki zapiekane z szynką i warzywami
Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Jak tam wasza sobota ? ja cały dzień buszowałam po kuchni a teraz siadłam i pisze dla was przepis, potem już tylko relaks i odpoczynek. Zaczęłam wczoraj oglądać super serial na Netflix Lupin, bardzo go wam polecam i dzisiaj go będę kończyć.
Na obiadek zrobiłam naleśniki zapiekane z szynką i warzywami, serem i sosem pomidorowym. Mówię wam jakie to wyszło pyszne w smaku. Koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że będzie wam smakować. Odkryłam także ostatnio sklep internetowy z pysznymi wyrobami - szynkami, kiełbasą, smarowidłami na kanapki czy wyrobami z dziczyzny. Przyszła paczka w piątek i mówię wam rewelacja, wędlinki przepyszne i takie tradycyjnie robione, bez zbędnych składników. Naprawdę wam polecam, sklep znajdziecie tutaj Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.
Składniki:
- 150 g szynki - użyłam szynki z pieca Pieczone&Wędzone
- 200 g pieczarek
- pół papryki żółtej i czerwonej
- 300 g mieszanki warzyw mrożonych
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 150 g sera tartego mozzarella
- 500 ml sosu pomidorowego domowego lub passaty
naleśniki
- 200 ml mleka
- 120 ml wody
- 30 ml oleju
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Do miski wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.
Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa mrożone, pokrojone papryki i odrobinkę wody, wszystko razem dusimy przez pięć minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją chwilkę na patelni z odrobiną oleju.
Szynkę przekładamy do miski i dodajemy warzywa, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego i połowę sera i mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy trzy łyżki sosu pomidorowego i go rozprowadzamy.
Na naleśnika nakładamy farsz i dowolnie go składamy czy zawijamy (ja składałam najpierw jedne boki do siebie a potem nakrywałam drugimi bokami). Naleśniki układamy w naczyniu, smarujemy je pozostałym sosem i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Nie jadłam jeszcze takich naleśników. Ale one pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie kochana :-)
UsuńOmg ten zapiekany ser *.*
OdpowiedzUsuńNo wyszło przepysznie :-)
UsuńWspaniały obiad przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Patrycjo :-)
UsuńMi chodziły po głowie naleśniki na kolację, więc zainspiruję się Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana i życzę smacznego :-)
UsuńAle pyszności, koniecznie trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu. Pozdrawiam :-)
Usuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam. Rewelacyjny pomysł na bardzo smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń