Drożdżówki z dżemem i kruszonką

 


Witajcie moje słoneczka, jak wam mija weekend. U mnie od rana gotowanie i sprzątanie, był długi spacer, bo piękne słoneczko - ale wiał zimny wiatr. Teraz zaparzyłam sobie kawkę i zrobiłam pyszne drożdżóweczki z domowym dżemem. Wyszły rewelacyjne, tak więc jak macie ochotę to się częstujcie. Ja kocham robić drożdżowe i je jeść, nie wyobrażam sobie życia bez drożdżowego. A wy co najbardziej lubicie ?
Zostawiam wam przepis i życzę wam cudownego wieczorku i odpoczynku. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła

nadzienie
- domowy dżem - u mnie śliwkowy

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po czubatej łyżce dżemu, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem na blaszkę.

Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.







Komentarze

  1. Idealne do kawy. Aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wyglądają i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe drożdżówki to zawsze i wszędzie! Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotki! Muszę zrobić takie w przyszły weekend - w tygodniu brakuje trochę czasu na takie pyszne wypieki. Dojadamy, co zostanie z weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to mniam! Zobaczcie jakie świetne kuchenki gazowe i piekarniki można kupić na promocji na stronie Cenomaniacy

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe drożdżówki Marzenko :) uwielbiam ciast drożdżowe w każdej postaci, mogę jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka Marzenko taka domowa drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja również nie wyobrażam sobie życia bez ciasta drożdżowego, lubię je przygotowywać, zapach ciasta, lubię patrzeć jak rośnie, a efekt finalny wieńczy dzieło, więc warto :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.