Chleb drożdżowy z pestkami dyni pieczony w garze
Jak ja lubię taki świeżo upieczony chleb, ten smak i zapach. Nie wyobrażam sobie życia bez domowego chleba, bez tego zapachu, który roznosi się po całym domu. Nie ma nic lepszego.
Czy wy także pieczecie sobie chlebki w domu ?
Mam dla was dzisiaj super przepis na chleb drożdżowy pieczony z garze, jest tak łatwy, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Jak nie macie gara to możecie go upiec w naczyniu żaroodpornym, takim większym z pokrywą. Naprawdę polecam bo chlebuś wychodzi obłędny.
Życzę wam miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 3 garście pestek dyni
Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, orkiszową, sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.
Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.
Każdy domowy chleb to pychotka. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNo pełna profeska! Naprawdę wspaniały chlebuś:)
OdpowiedzUsuńidealny bochenek!
OdpowiedzUsuńAleż ten chlebek musi być pyszny. Aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPiękny Marzenko. Wspaniale musi smakować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec. Wspaniale zarumieniony
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńCudowny i niezwykle apetyczny chlebek <3
OdpowiedzUsuńAleż on musi pięknie pachnieć!
idealny!!!
OdpowiedzUsuńTaki jak lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebek - mniam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie 😍 Uwielbiam takie chlebki.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie 😍. W przepisie jest że wyrasta w garnku 🤔 czyli mam rozumieć że nie ma potrzeby wcześniejszego nagrzewania garnka tylko do piekarnika wkładamy zimny?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Tak nie ma potrzeby nagrzewania garnka 😃 wkładamy do piekarnika zimny garnek.
UsuńDziekuję bardzo za odpowiedź 🥰 takiego przepisu szukałam już od dawna.
UsuńCzyli wkładamy garnek razem z chlebem do zimnego piekarnika? a czas pieczenia liczy się od momentu włożenia, czy nagrzania piekarnika?
OdpowiedzUsuńChleb wkładamy do nagrzanego piekarnika tak jak jest w opisie przepisu. I pieczemy tyle czasu co napisałam :-)
UsuńDziękuję :) rozumiem, mam tylko wątpliwości czy mogę chleb w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.
Usuń