Chleb drożdżowy z pestkami dyni pieczony w garze


Jak ja lubię taki świeżo upieczony chleb, ten smak i zapach. Nie wyobrażam sobie życia bez domowego chleba, bez tego zapachu, który roznosi się po całym domu. Nie ma nic lepszego. 
Czy wy także pieczecie sobie chlebki w domu ? 
Mam dla was dzisiaj super przepis na chleb drożdżowy pieczony z garze, jest tak łatwy, że każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Jak nie macie gara to możecie go upiec w naczyniu żaroodpornym, takim większym z pokrywą. Naprawdę polecam bo chlebuś wychodzi obłędny. 
Życzę wam miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 800 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 3 garście pestek dyni

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, orkiszową, sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.

Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.

Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł. 







 

Komentarze

  1. Każdy domowy chleb to pychotka. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No pełna profeska! Naprawdę wspaniały chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ten chlebek musi być pyszny. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Marzenko. Wspaniale musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę upiec. Wspaniale zarumieniony

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny i niezwykle apetyczny chlebek <3
    Ależ on musi pięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki domowy chlebek - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie 😍 Uwielbiam takie chlebki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudnie 😍. W przepisie jest że wyrasta w garnku 🤔 czyli mam rozumieć że nie ma potrzeby wcześniejszego nagrzewania garnka tylko do piekarnika wkładamy zimny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Tak nie ma potrzeby nagrzewania garnka 😃 wkładamy do piekarnika zimny garnek.

      Usuń
    2. Dziekuję bardzo za odpowiedź 🥰 takiego przepisu szukałam już od dawna.

      Usuń
  11. Czyli wkładamy garnek razem z chlebem do zimnego piekarnika? a czas pieczenia liczy się od momentu włożenia, czy nagrzania piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika tak jak jest w opisie przepisu. I pieczemy tyle czasu co napisałam :-)

      Usuń
    2. Dziękuję :) rozumiem, mam tylko wątpliwości czy mogę chleb w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.