Czekoladowe ciasto z burakami
Składniki:
- 4 jajka
- 160 g erytrytolu lub cukru
- 250 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 140 ml oleju
- 35 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 100 g czekolady - u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej
- 3 łyżki mleka
Buraki miksujemy blenderem na papkę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na puch, potem wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy buraki i mieszkamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem u kakao i miksujemy na małych obrotach chwilkę, aby składniki się połączyły.
Tortownicę - u mnie średnica 20 cm - smarujemy masłem i posypujemy zmielonymi orzechami, można mąką lub bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra dół.
Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy przez 1 godzinę - sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone. W razie potrzeby wydłużany pieczenie o 5-10 minut. Odstawiamy, aby przestygło.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem (4 kostki zostawiamy do dekoracji), polewamy ciasto i posypujemy posiekaną czekoladą.
Kocham buraki i kocham czekoladę. Połączenie idealne <3
OdpowiedzUsuńKradnę przepis i z przyjemnością przygotuję :D
Cieszę się bardzo kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńChociaż robiłam chyba ze dwa razy to bardzo mi smakowało takie ciacho z burakiem :)
OdpowiedzUsuńNo jest naprawdę przepyszne :-)
UsuńWspaniałe ciasto 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńciast z burakami jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana. Jest obłędne :-)
UsuńUwielbiam to ciasto! Kiedy robiłam je po raz pierwszy trochę z niepewnością do tego podchodziłam, bo jak to buraki z czekoladą. Ale jest pycha!
OdpowiedzUsuńNo jest pycha. Ja bardzo lubię tego rodzaju ciasta :-)
UsuńCoś takiego? Z burakami - mam ochotę na taki eksperyment. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam kochana bo jest przepyszne :-)
UsuńWiem, że jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Super smakuje :-)
UsuńNadaje się idealnie dla dzieci :D
OdpowiedzUsuńOj tak. Fajny sposób aby przemycić warzywa :-)
UsuńPięknie wyrosło:) i też bardzo lubię ciasto z burakami.
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana i pozdrawiam :-)
Usuńciekawe połączenie ;) chętnie bym zjadła takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z burakiem i było pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe, ale w wersji z buraków jeszcze nie miałam okazji próbować :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńCiasto wręcz idealne - super :-)
już od dawna się za podobne ciasto zabieram :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto nie ucierpi, jak będzie przez dzień przechowywane w lodówce? Nie zrobi się zbyt zbite i "glutowate"? Chce je użyć jako spod pod pseudotort
OdpowiedzUsuńNie musisz go przechowywać w lodowce. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni :-)
OdpowiedzUsuńCiasto SUPER pychotka piekłam go już kilka razy dzisiaj też
OdpowiedzUsuń