Mazurek z frużeliną owocową i bezą
Składniki:
ciasto
- 220 g mąki pszennej tota mąka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
- 400 g frużeliny owocowej lub gęstego dżemu, marmolady
piana
- 2 białka
- 100 g cukru
- 40 g czekolady
- łyżka mleka
- garść orzechów brazylijskich
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy.
Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową. Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście.
Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Lubię mazurki i zawsze goszczą na święta, więc może i ten wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity mazurek
OdpowiedzUsuńAle cudownie wygląda..
OdpowiedzUsuńCudowny mazurek! <3
OdpowiedzUsuńKulinarne dzieło sztuki - piękny!
Pozdrawiam ciepło :)
Matko, wygląda jak małe dzieło sztuki.
OdpowiedzUsuńRzadko jem i piekę mazurki, ale takim bym nie pogardziła. Jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ! Na Święta będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńMazurek jadłam chyba tylko raz w życiu :)
OdpowiedzUsuń