Pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy białej parzonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.
Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.
Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano.
Bardzo lubię wszelakie pierogi i muszę przyznać, że, aż zrobiłam się głodna po przeczytaniu Twojego postu.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na jedzonko. Pychota.
OdpowiedzUsuńależ bym je zjadła!
OdpowiedzUsuńNietypowe pierogi ale warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJakie pyszne pierogi Marzenko wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńJEszcze podsmażane pychota!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPychotka :) ciekawy pomysł na białą kiełbasę Marzenko :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 😀😀😀
OdpowiedzUsuńAleż muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńjestem miłośniczką pierogów ruskich, ponad wszystko! Ale te też wydają się być pyszniutkie :D
OdpowiedzUsuńPomysł na farsz do pierogów bardzo oryginalny. Brawo za kreatywność:)
OdpowiedzUsuńcudowne - uwielbiam pierogi pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na pierogi
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ruskie. Z kapustą i ziemniakami to dla mnie całkowita nowość
OdpowiedzUsuńLubię (i moje rodzina też) wszelkie pierogi. Taki przepis to dla mnie nowość. Trzeb sprawdzić czy zadomowią się na dłużej.
OdpowiedzUsuńBłagam!Tylko nie szklanką! Moja sąsiadka właśnie w taki sposób poharatała sobie prawą dłoń i do dziś jest niesprawna.Są specjalne wykrojniki (plastikowe lub metalowe) do pierogów.A przepis wart wypróbowania
OdpowiedzUsuń