Deser fit monte


Deser fit monte. Zapraszam was dzisiaj na przepyszny deser z twarogu i jogurtu naturalnego z dodatkiem kakao i masła orzechowego. Jak nie macie odżywki białkowej to możecie ją pominąć, dodać wiórki kokosowe lub mąkę migdałową. Róbcie bo ten deser jest obłędny w smaku i jeszcze na dodatek fit. 


Składniki:

- 250 g twarogu półtłustego
- 230 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek erytrytolu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka odżywki białkowej 
- garść orzechów

Do miski wkładamy twaróg, jogurt naturalny i erytrytol, wszystko rozdrabniamy widelcem lub miksujemy blenderem. 

Masę dzielimy na dwie części.

Do jednej masy (ciemna) dodajemy kakao i masło orzechowe, mieszamy. Do drugiej masy (jasna) dodajemy odżywkę białkową. Jak nie macie odżywki białkowej to możecie dać mleko w proszku lub wanilię, można dać także mascarpone, można także nic nie dodawać. 

Orzechy siekamy na kawałki.

Do słoiczków (4 sztuki) nakładamy porcję masy ciemnej, następnie masę jasną i na wierzch orzechy. I już mamy pyszny deser. Jeden słoiczek deseru ma 180 kcal. 





Bułki śniadaniowe pszenno-żytnie


Bułki pszenno-żytnie to pyszny pomysł na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo i cały czas piekę je sama w domu. Takie bułeczki są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą, spróbujcie a się zakochacie w ich smaku. Życzę smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuję je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne.

Do miski wsypuję obie mąki, dodaje sól, olej i wodę. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem przez 2-3 minuty. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.

Ciasto przekładam na blat i dzielę je na 8 części, formuję kulki i obtaczam je w mące i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i nacinam ostrym nożem. Przykrywam ponownie ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, piekę bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można włączyć pod koniec pieczenia funkcję termoobiegu. 

Upieczone bułki przekładam na kratce, aby wystygły. 





Owsianka pieczona kokosowa z czekoladą i orzechami

 


Pieczona owsianka kokosowa z czekoladą i orzechami. Dzień dobry kochani, dzisiaj zapraszam was na moje ukochane śniadanie, owsiankę. Przygotowuję ją w różnej formie i bardzo lubimy pieczoną, jest naprawdę przepyszna. Do owsianki dodałam białą proteinową czekoladę Nutlove Coco Crunch, mówię wam jaka ona jest pyszna. Ta czekolada zawiera aż 24 g białka w 100 g i jest słodzona erytrytolem. Biała czekolada z kokosem i migdałami, rewelacyjna w smaku, wytwarzana w tradycyjny, ręczny sposób. Koniecznie musicie ją spróbować, to zdrowy sposób na coś słodkiego i pysznego. 
Czekoladę Nutlove Coco Crunch możecie kupić w sklepie SFD, z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na całe zakupy. 


Składniki:

- 180 g płatków owsianych
- 380 g napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 50 g odżywki białkowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki erytrytolu
- kilka orzechów pekan
- 40 g czekolady NutLove Coco Crunch SFD


Do miski wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy napój ryżowo-kokosowy lub mleko i mieszamy. 

Dodajemy odżywkę białkową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, erytrytol, mieszamy. 

Czekoladę kroimy na kawałki i połowę dodajemy do płatków. 

Masę wykładamy do naczynia do pieczenia, ja użyłam formy do tarty. Na wierzchu układamy orzechy pekan i pozostałą część czekolady.

Owsiankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 

Podajemy ciepłą lub na zimno, można dodać jogurt naturalny i posypać cynamonem. Porcja dla 4 osób. 








Mini pancakes małe placki na śniadanie


Mini pancakes to takie małe placuszki dla każdego, to super pomysł na śniadanie. Wasze dzieci będą zachwycone takim śniadaniem. Dodatki według uznania - u mnie banany, truskawki i czekolada, masło orzechowe i wiórki kokosowe. Mówię wam jakie to jest przepyszne. 


Składniki:

- 2 jajka
- 20 g erytrytolu lub cukru
- 200 ml kefiru
- 100 ml napoju ryżowego lub mleka
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
dodatki
- truskawki
- banan
- gorzka czekolada
- wiórki kokosowe


Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je na puch z erytrytolem lub cukrem. 

Dodajemy kefir, napój ryżowy oraz olej i dalej miksujemy. 

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta tworząc małe placuszki, ja dawałam jedną łyżeczkę ciasta. Smażymy placki na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Gotowe placki układamy na talerzach lub miseczkach, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, bananem i polewamy roztopioną czekoladą, posypujemy wiórkami. 





Filet z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami

 


Nie macie pomysłu co zrobić na obiad ? już wam podpowiadam. Ostatnio zrobiłam sos pieczarkowy ze śmietaną i podałam go z podsmażonym filetem z kurczaka. Powiem wam, że to było takie pyszne. Spróbujcie koniecznie. Taki danie możecie podać z ryżem lub z ulubionymi surówkami. Życzę smacznego. 


Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- przyprawa gyros
- 500 g pieczarek
- pół papryki czerwonej i żółtej
- 400 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, czosnek, suszone zioła - bazylia i oregano
- natka pietruszki
- olej do smażenia


Filety z kurczaka kroimy na połowę wzdłuż. Przyprawiamy przyprawą gyros i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Przekładamy na talerz. 

Pieczarki kroimy na półplasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i wlewamy szklankę wody, dusimy przez kilka minut. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilkę, aby ciut zredukować i nadać odpowiednią gęstość. 

Dodajemy mięso i zamykamy patelnię pokrywką, wyłączamy gaz. Mięso się wówczas podgrzeje w sosie. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Ja podałam taki sosik z ryżem.






Ciastka mocno czekoladowe ze skórką pomarańczową

 


Ciasteczka mocno czekoladowe z czekoladą gorzką i mleczną oraz skórką pomarańczową. Jeżeli kochacie czekoladę tak bardzo jak ja to te ciasteczka będą wam smakowały, są po prostu obłędne. Mocno czekoladowe i jeszcze ta skórka pomarańczy, mówię wam coś pysznego. Musicie konieczne je spróbować, to jedne z najlepszych ciasteczek jakie robiłam. 


Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 100 g erytrytolu lub cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100 g czekolady gorzkiej 
dodatkowo
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej


Do miski wkładamy masło i erytrytol, miksujemy. Wbijamy jajko i ponownie miksujemy. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy do miski, wlewamy czekoladę i wszystko razem mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie. 

Czekoladę gorzką i mleczną siekamy na małe kawałki, dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wyjdą nam dwie blaszki.

Kuleczki lekko spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy na chwilkę na blaszce, następnie przekładamy je na kratkę, aby wystygły. 

Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ja przechowuje zawsze ciasteczka w słoju szklanym. 
Inspirację na ciasteczka zaczerpnęłam z książki Czekoladowe Desery Wedla.  







Focaccia ze szparagami


Focaccia ze szparagami. Mam do was pytanko - jedliście kiedyś focaccię ? taki włoski placek bez sera, coś w stylu pizzy, ale z innymi troszkę dodatkami. Jeżeli jeszcze nie robiliście to koniecznie róbcie, to jest coś pysznego. Focaccię można zrobić na imprezkę, podać w towarzystwie pokrojonych serów, oliwek i wina. Można zrobić na obiad czy podać jako dodatek do grilla. Smakuje rewelacyjnie. Można to ciasto pokroić w paski i moczyć w oliwie, mniam mówię wam jakie to jest pyszne. To jak zachęciłam was do zrobienia ? mam nadzieję, że tak.
Miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 00 lub 550
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- kilka świeżych pomidorków
- kilka zielonych szparagów
- kilka listków świeżej bazylii

Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, wlewamy oliwę i wodę a na koniec płynne drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Rozprowadzamy je na całej powierzchni blaszki za pomocą rąk, można ręce posmarować oliwą, będzie wówczas łatwiej. 

Opuszkami placów robimy w cieście wgłębienia na całej powierzchni i polewamy je wodą zmieszaną z oliwą. Posypujemy solą, przyprawą do pizzy i bazylią. Układamy szparagi, pomidorki i świeżą bazylię. 

Focaccię pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 225 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosami, surówkami, serem, winem. 






Różowe naleśniki

 


Różowe naleśniki to super pomysł na pyszny i kolorowy obiad, zróbcie takie dla dzieci a będą zachwycone. Wystarczy do ciasta naleśnikowego dodać sok z buraka i syrop malinowy od Spichlerz24. Bardzo wam polecam produkty z tego sklepu, zobaczcie sami jakie mają pyszności w swojej ofercie. 
Dodatki jakie chcecie ja podałam naleśniki z twarogiem z wiaderka, ale może być także dżem czy serek homogenizowany. Koniecznie spróbujcie bo są naprawdę pyszne i super wyglądają. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 4 jajka
- 300 ml napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 300 ml wody
- 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 20 ml soku z buraka
- 50 ml syropu malinowego Spichlerz24
- 10 ml oleju


Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem. Wlewamy napój ryżowo-kokosowy (lub inny może być także mleko) i wodę, sok z buraka, syrop malinowy i olej, mieszamy. 

Wsypujemy mąkę i wszystko razem miksujemy, żeby składniki się dobrze połączyły. 

Rozgrzewamy patelnię, łyżką wylewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na małym ogniu. Przekładamy je na talerz.

Ja naleśniki podałam z twarogiem z wiaderka z dodatkiem erytrytolu, dodałam maliny i truskawki, posypałam posiekaną czekoladą. 







Pasta z jajek

 


Pasta z jajek jako dodatek na kanapki to super pomysł na pyszne śniadanie. Zrobicie ją dosłownie w ciągu kilku minut. Ja dodałam do jajek sos chrzanowo-musztardowy z miodem ze sklepu Spichlerz24 i powiem, wam że ta pasta smakuję obłędnie. Sam sos jest pyszny, super pasuję do wędlin, kiełbas czy warzyw i jajek. Ma bardzo fajny, wyrazisty smak. Musicie koniecznie spróbować. 
Pozdrawiam i życzę wam miłego dnia. 


Składniki:

- 7 ugotowanych jajek
- szczypiorek - duża garść
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki sosu chrzanowo-musztardowego z miodem Spichlerz24
- sól, pieprz


Jajka kroimy w kostkę lub przeciskamy przez specjalne sitko do krojenia warzyw, przekładamy do miski. Dodajemy szczypiorek, sól i pierz.

Dodajemy majonez i sos chrzanowo-musztardowy z miodem. Wszystko razem mieszamy. Podajemy z pieczywem, tortillą, warzywami. 








Drożdżówki z konfiturą malinową i kruszonką

 


Drożdżówki z konfiturą malinową i kruszonką polecają się do poniedziałkowej kawki. Są po prostu obłędne w smaku i musicie je koniecznie spróbować. Nadziałam je konfiturą malinową, którą zamówiłam sobie w sklepie Spichlerz24 i bardzo wam polecam ich produkty. Znajdziecie tam różnego rodzaju wyroby - konfitury, syropy, miody, owoce w syropie czy przetwory warzywne. Są to naturalne produkty według własnej receptury. Smakują po prostu wspaniale, ta konfitura malinowa jest przepyszna. Zresztą sami się przekonajcie. Miłego dnia i smacznego.


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- konfitura malinowa Spichlerz24
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 12 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po dużej łyżce konfitury malinowej, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem na blaszkę.

Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.







Steki z kalafiora


Steki z kalafiora - to jest hit. Jeżeli jeszcze tego nie próbowaliście to róbcie, to jest tak obłędnie pyszne. Ja uwielbiam kalafiora a w wersji pieczonej jest przepyszny, ma taki lekko orzechowy posmak a jeszcze upieczony z taką marynatą to już rewelacja. 


Składniki:

- 2 kalafiory
- 4 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka syropu trzcinowego
- łyżeczka czosnku granulowanego


Kalafiora przekroić na pół. Odciąć plastry i ułożyć je na blaszce. Z każdego kalafiora powinno wam wyjść po 3-4 kawałki. 

Do miseczki wlać olej i dodać przyprawy razem z syropem trzcinowym i sosem sojowym. Można dać także miód zamiast syropu. Wymieszać i posmarować kawałki kalafiora z dwóch stron pędzelkiem. 

Odstawić blaszkę na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy kalafiora przez 25-30 minut. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. 

Ja podałam steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami. Pozostałe kawałki kalafiora możecie także upiec - super się nadają do sałatek lub ugotować zupę kalafiorową.







 

Placki z twarogu z wiaderka z frużeliną jabłkową

 


Zapraszam was dzisiaj na pyszne śniadanko. Zrobiłam placki z dodatkiem twarogu z wiaderka, mówię wam jakie one wyszły pyszne. Musicie koniecznie je spróbować. 
Podałam je z frużeliną jabłkową - ja kupuje takie frużeliny w sklepie sfd. Jak macie ochotę to sami zobaczcie jakie u nich są pyszności. Dodatkowo macie zniżkę -10% z kodem MANIUSIA10 na wszystko. Polecam wam te owocowe frużeliny, są bez cukru, same owoce w żelu.
Zapraszam was na placki i życzę miłego dnia. 

Składniki:

- 2 jajka
- 200 g twarogu z wiaderka
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg z wiaderka i erytrytol. Miksujemy wszystko razem.

Wsypujemy mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką.

Rozgrzewamy patelnię, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy placki, smażymy na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 






Pizza z mieszanką chińską i kurczakiem

 


Dzień dobry dzień dobry. Święta święta i po świętach jak to się mówi. Mam nadzieję, że spędziliście je miło i zdrowo, ja spędziłam je w gronie najbliższej rodziny i po prostu odpoczywaliśmy, spędziliśmy czas ze sobą. Najważniejsze, że w zdrowiu. 
Po świątecznych smakołykach naszła mnie ochota na pizzę, tak na szybko. Przygotowałam ciasto na pizzę i dodatki jakie miałam pod ręką, tym razem pizza w zupełnie innym wydaniu z kurczakiem i mieszanką chińską. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, spróbujcie sobie zrobić taką wersję. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo uśmiechu i zdrówka. 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody

Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakiem. Możemy to zrobić także ręcznie - wyrabiamy około pięć minut. Wyciągamy ciasto i kilka razy uderzamy go o blat kuchenny. Następnie wkładamy do misy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:
- 150 g podsmażonego filetu z kurczaka
- mieszanka chińska - dusimy ją chwilkę na patelni
- 100 g startego sera żółtego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii

Ciasto przekładamy na blaszkę, rozciągamy na całej powierzchni. Nakłuwamy ją widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy bazylią i większą połową sera. Układamy kurczaka i mieszankę chińską. Posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 stopni przez około 15-20 minut. 







Żurek z ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą

 


Witam się z wami kochani i zapraszam was dzisiaj na pyszny żurek. Bo jak Wielkanoc to żurek musi być i to taki na bogato. Ja żurek uwielbiam i gotuję go nie tylko na święta. Ostatnio to mam na niego takiego smaka, że pojawia się na obiad raz w tygodniu. 
Ja do żurku używam zakwasu ze słoika, który kupuje w zaprzyjaźnionym warzywniaku, jest on w 100% naturalny i żurek z nim wychodzi po prostu obłędny w smaku. Możecie także zrobić własny zakwas na żurek. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i smacznego. 
Życzę wam także wesołych, pogodnych i rodzinnych Świąt, niech będą one radosne i smaczne. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa. Trzymajcie się zdrowo. 

Składniki:

- 1,5 l bulionu
- 2 marchewki
- cebula
- 2 liscie laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 200 g wędliny wędzonej 
- 230 g zakwasu na żurek
- kilka ziemniaków
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 350 g białej kiełbasy parzonej 
- 2 łyżki śmietany 18%
- ugotowane jajka
- natka pietruszki

Do bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, liście laurowe, pieprz i majeranek. Gotujemy na średnim ogniu. 

W między czasie kroimy wędlinę i podsmażamy ją na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy do zupy. 

Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. 

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Połowę kiełbasy mielimy blenderem i dodajemy do zupy. 

Dodajemy sól, pieprz, śmietanę zmieszaną z zakwasem i chrzan. Nalewamy zupę do talerzy, dodajemy jajka, pozostałą białą kiełbasę i posypujemy natką pietruszki.